Open Monumentenweekend in Hollands Kroon: meer dan een bezoek waard

Algemeen
In de Turfschuur te Kolhorn worden gratis audiotours aangeboden.
In de Turfschuur te Kolhorn worden gratis audiotours aangeboden. (Foto: Astrid Zwaag)

HOLLANDS KROON - Door heel Nederland luiden zaterdagochtend 11 september (kerk)klokken de 35ste editie van de landelijke VriendenLoterij Open Monumentendag in. Tijdens Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september openen ruim drieduizend Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. In aanloop naar dit Open Monumentenweekend heeft de gemeente Hollands Kroon niet stilgezeten. Waar deze activiteit de afgelopen jaren in voornoemde gemeente op een laag pitje stond, is dat dit jaar beslist andere koek. En daar weet Astrid Zwaag alles van!

Genieten van cultureel erfgoed in de eigen omgeving

Astrid is het afgelopen jaar bij de gemeente Hollands Kroon namelijk aangesteld als adviseur erfgoed. “In deze functie houd ik me onder meer bezig met gemeentelijke monumenten, en het aanwijzen ervan. “In 2019 is besloten dat er meer aandacht moet komen voor het Hollands Kroonse erfgoed en het beschermen ervan. Ik zorg nu voor de uitvoering in de praktijk en spreek veel monumenteigenaren. Zij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en dat doen ze met veel zorg. De gemeente Hollands Kroon doet daarbij ook een duit in het zakje, onder meer door er subsidie voor te verlenen. Van daaruit is mijn functie ontstaan waar ik heel erg blij mee ben. Als afgestudeerd docente geschiedenis past de baan me als een jas”, glimlacht de oud-inwoonster van Anna Paulowna.

Shortlist

Volgens Astrid is er in eerste instantie een inventarisatie door de monumentencommissie gedaan van zo’n 200 panden die in aanmerking zouden kunnen komen voor de aanwijzing tot gemeentelijk monument. “Naar aanleiding daarvan is een shortlist samengesteld die vorig jaar september met de gemeenteraad is besproken en vastgesteld. Op basis daarvan ben ik nu druk bezig met het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Daarnaast houd ik me bezig met cultuurhistorie en archeologie, en als mensen iets willen wijzingen aan hun rijksmonument zorg ik dat er contact is met de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. En nu is daar de organisatie van de Open Monumentendag.” De gemeente Hollands Kroon heeft in de persoon van Astrid Zwaag een gedreven aanspreekpunt op erfgoed die zich volledig op haar taak kan richten. Astrid: “De gemeente wil hiermee het verhaal van Hollands Kroon wat meer uitdragen vanuit het erfgoed. Om dit in de toekomst nog beter te kunnen duiden onderhoud ik contacten met historische verenigingen en het cultuurplatform Hollands Kroon.”

Comité OMD Hollands Kroon

Voor het uitdragen van het Hollands Kroonse erfgoed vormt het Open Monumentenweekend derhalve een uitgelezen gelegenheid. “Zeker”, beaamt Astrid. “Temeer omdat er de afgelopen twee jaar geen organisatie was. Open Monumentendag is een landelijke aangelegenheid waarbij per gemeente of stad een groep vrijwilligers actief is die de kar trekt. In onze gemeente heb ik dit nu opgepakt samen met mijn collega’s Eric Groot Antink en Silke Benjamins. We hebben een aantal mensen om ons heen verzameld die samen met ons als leden het Comité OMD (Open Monumenten Dag, red.) Hollands Kroon vormt. Ook de zeer betrokken inwoner Frans van Zwam maakt deel uit van dit comité, evenals Josien Smit van het cultuurplatform Hollands Kroon. Tevens zijn Elsa Gorter van de erfgoedvereniging ‘Heemschut’, en Dirk Reitsma als voorzitter van de monumentencommissie Hollands Kroon en Erfgoedvereniging Heemschut vertegenwoordigd. Met deze groep mensen zijn we aan de slag gegaan.”

Zwevende daken

Een van de eerste zaken die het organisatiecomité op touw zette was het versturen van een brief naar alle monumenteneigenaren met de vraag of ze de deuren van hun historische woning zouden willen openen. “Ondanks het feit dat Open Monumentendag dit toejuicht is er ook een aantal eigenaren die wel wil meedoen, maar liever geen mensen over de vloer heeft. Wel stellen zij hun tuin open en dat is natuurlijk helemaal goed. Ook zijn er diverse musea die meedoen. In totaal zijn er 60 deelnemende monumenten in de breedste zin van het woord, want ook musea die geen monument zijn, openen dit weekend hun deuren.” Op de landelijke website van Open Monumentendag is nu al te bekijken welke panden en musea meedoen dit weekend. Naast de openstelling van cultureel erfgoed en musea kunnen bezoekers in de gemeente Hollands Kroon een bezoek brengen aan inwoners die in hun schuur enorme verzamelingen hebben van oude tractoren, zoals De Oude Glorie in Wieringerwerf. Astrid: “Ook leuk is de tentoonstelling ‘Zwevende daken’ van het Historisch Genootschap Wieringermeer. Deze is net geopend en te bezichtigen in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Daar geven de vrijwilligers tevens een rondleiding door de Cultuurschuur. Een aanrader, kan ik je vertellen.”

Fietsroutes

Om het de bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken, heeft het Comité OMD langs de deelnemende monumenten vier fietsroutes uitgezet. “Deze routes starten vanuit de vier voormalige gemeentes, dus eentje over Wieringen, een door de Wieringermeer, een andere tocht voert langs dijken en dorpen in de hoek Niedorp en ook is er nog een uitgezet in de Anna Paulownapolder met Breezand erbij.” De opening van het Open Monumentenweekend op zaterdag 11 september om 10.00 uur vindt plaats in het Polderhuis in Anna Paulowna. De opening wordt verricht door wethouder Theo Meskers als portefeuillehouder monumenten. “In verband met corona hebben we deze opening qua bezoekersaantal flink moeten aanpassen. Alleen de monumenteneigenaren zijn daarvoor uitgenodigd, alsmede de historische verenigingen, het cultuurplatform en een aantal raadsleden”, legt Astrid uit. “Ondanks de coronamaatregelen die we zoveel mogelijk in acht nemen, hopen wij dat veel mensen er tijdens dit weekend lekker op uit trekken om te genieten van de grote verscheidenheid aan cultureel erfgoed in de eigen omgeving!”

Website

Op www.bezoek.hollandskroon.nl is een pagina over het Open Monumentenweekend aangemaakt, met diverse links die naar de monumenten wijzen. Op deze site worden ook de fietsroutes aangegeven.

Museum vastgelegd per drone.