Nieuwe restafvalbak met chip voor laagbouw in Hollands Kroon

Algemeen
Afbeelding
(Foto: (Stockfoto))

HOLLANDS KROON - Inwoners van Hollands Kroon met een laagbouwwoning krijgen een nieuwe restafvalbak met een chip. Het omwisselen van de bakken geschiedt tussen 27 september en 15 oktober. Standaard krijgt men een restafvalbak van 240 liter, maar er kan ook worden gekozen voor een kleinere bak van 140 liter. Dit kan worden doorgegeven tot 17 september. 

Recycle-tarief op restafval

De omwisseling van de bakken is een voorbereiding op het zogenoemde ‘recycle-tarief’ dat op 1 januari 2022 ingaat. Dat duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn al in gang gezet. Bij het recycle-tarief bestaat de afvalstoffenheffing uit twee delen: een vast en een variabel deel. Een belangrijke voorwaarde om het variabele deel van het recycle-tarief te bepalen, is dat de restafvalbakken van laagbouwwoningen een chip hebben. De huidige bakken hebben dat niet. Daarom worden de restafvalbakken bij alle laagbouwwoningen vervangen.

Chip

De chip in de nieuwe restafvalbakken registreert hoe vaak de bak wordt geleegd. Op basis van het aantal keer dat de restafvalbak is geleegd, wordt het variabele deel van het recycle-tarief bepaald. Door het afval goed te scheiden, houdt men nog maar weinig restafval over en hoeft de bak niet elke keer aan te worden geboden op de inzameldag. Zo krijgen inwoners zelf invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing. De bedoeling daarvan is inwoners te stimuleren bewust om te gaan met afval en hun afval zo veel mogelijk te scheiden. Wie minder restafval aanbiedt kan goedkoper uit zijn.

Grootte

Standaard krijgen huishoudens tussen 27 september en 15 oktober een nieuwe gechipte restafvalbak. Die is net zo groot als de huidige bak voor plastic, blik en drinkpakken: 240 liter. Inwoners hoeven hier niets voor te doen. Wie uit ervaring weet dat de restafvalbak eigenlijk te groot is kan ook kiezen voor een kleinere restafvalbak. De inhoud van de kleinere bak is 140 liter: iets meer dan de helft van de standaard bak. De ervaring leert dat 90% van de huishoudens kiest voor de standaardbak.

Tarieven

De gemeente heeft van inwoners vragen gehad over de hoogte van de tarieven. De hoogte van het vaste en het variabele deel van het tarief wordt in november bepaald door de gemeenteraad. Daarom is er in 2022 de mogelijkheid om de restafvalbak om te ruilen naar een ander formaat. Informatie hierover volgt later.