Koor De Gesmeerde kelen viert 25-jarig jubileum in Westerland

Cultuur
De Gesmeerde kelen uit Westerland.
De Gesmeerde kelen uit Westerland. (Foto: aangeleverd)

WESTERLAND - Het koor De Gesmeerde Kelen is een zeemansliederenkoor uit het dorp Westerland op het voormalig eiland Wieringen. In 1996 startte initiatiefnemer Bert van der Laan het koor met zes personen. Een koor heeft uiteraard ook muzikale begeleiding nodig en dat werd gevonden in de persoon van Gerard Hille op accordeon.

Gaandeweg kwamen er meer mensen bij die het ook mooi vonden om gezamenlijk zeemansliederen in te studeren om dat daarna ten gehore te brengen voor publiek. Al snel werd de groep, die gestaag uitbreidde naar ongeveer 30 leden en vier muzikanten, gevraagd om op te treden bij evenementen en feesten.

Bekendheid

Het koor heeft enigszins bekendheid verworven door een optreden in een TV-reclame en twee maal voor de Koningin. Het repertoire bestaat uit bijna 100 liederen, waaronder Engelse en anderstalige Shanties en Nederlandse zeemansliederen. Ook heeft het koor een tweetal CD’s opgenomen; de eerste heeft als titel ‘Als de zuidwester loeit’ en de tweede heeft als titel ‘Mijn IJselmeer’ Ook de Koningin heeft een CD van de Gesmeerde Kelen ontvangen.

Enthousiast

Deze zeer enthousiaste groep mensen staat garant voor een gezellig en ‘gesmeerd’ optreden; het plezier is na 25 jaar nog lang niet verdwenen. De begeleiding bestaat momenteel uit Gerard Hille; Piet Bruul; Martin van Eeten en Nico Bakker, allen op accordeon en Mario Vanacker op drums. Het koor wordt momenteel geleid door Gerrit van der Belt .

Feestavond 

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum wordt een feestavond georganiseerd op zaterdag 18 september in de feestzaal van Café Waddenzee te Westerland.