Lori van Humanitas op zoek naar bevlogen vrijwilligers in Hollands Kroon

Algemeen
Lori bij de haven van Den Oever.
Lori bij de haven van Den Oever. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

HOLLANDS KROON - “Het werken bij Humanitas? Dat geeft me onwijs veel voldoening. Zeker als je tijdens een evaluatiegesprek hoort dat iemand zijn zelfredzaamheid weer terug heeft of echt superveel heeft kunnen halen uit het contact met een van onze vrijwilligers. Ook in het geval van jongeren merk je dat ze er iets aan hebben. Dat ze weer verder kunnen na een goed gesprek, zonder dat daar direct een hulpverleningstraject achter hangt. Vaak werkt het zelfs nog beter als je met een vreemde praat dan met iemand die van jouw situatie volledig op de hoogte is.

Hoe fijn is het als de muren eens níet op je afkomen?

De op Wieringen woonachtige Lori Weber (24) kwam dik twee jaar geleden in dienst bij Humanitas Kop van Noord-Holland waar zij in haar eigen gemeente Hollands Kroon projecten als Vriendschappelijk Huisbezoek en Match-Up coördineert. “Tijdens het vierde jaar van mijn studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener was ik op zoek naar een fulltime stageadres voor een jaar waar ik ook mijn afstudeeronderzoek kon doen. Ik kwam toen uit bij de landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas, die vrijwilligers koppelt aan mensen met een hulpvraag. De vacature sprak me heel erg aan omdat een stukje coördinatie van een project en het begeleiden van vrijwilligers ook tot de kerntaken behoorde. Dus ja, dat leek me een hartstikke leuke uitdaging omdat ik niet direct de hulpverlening in wilde, maar mezelf ook disciplines als coachen eigen wilde maken. Zo ben ik vanuit mijn stage in een baan bij Humanitas afdeling Amsterdam terechtgekomen. Daar heb ik een jaar lang projecten als Kindervakantieweken en Maatschappelijke Diensttijd begeleid. Na een jaar ben ik teruggekeerd naar Hollands Kroon omdat Humanitas Kop van Noord-Holland een medewerker zocht. Dat was voor mij - ook qua reisafstand - beter te doen. Het betrof een vacature voor Vriendschappelijk Huisbezoek. Voor mij een uitgelezen kans temeer omdat ik in Hollands Kroon mijn eigen netwerk heb.”

Match

De werkzaamheden van Lori als coördinator Vriendschappelijk Huisbezoek en Match-Up in Hollands Kroon bestaan onder meer uit het koppelen van vrijwilligers aan mensen die graag een maatje willen. “We kijken dan of er een goede match ontstaat en dan begeleiden we dit proces voor een jaar. Uiteindelijk hopen we deze mensen weer zo zelfstandig mogelijk de maatschappij in te kunnen helpen. Match-Up is een samenwerking met Link Jongerenwerk en RCO de Hoofdzaak. Daarnaast ben ik ook nog coördinator van de Maatschappelijke Diensttijd, een project waarin we jongeren tussen de 16 en 27 jaar stimuleren om vrijwilligerswerk te doen en iets terug te doen voor de maatschappij door middel van één van de maatjesprojecten van Humanitas.”

Eenzaamheid

Mensen die het dus eventjes niet meer in hun eentje redden, worden door Humanitas ondersteund. Lori: “Wij bieden ze door middel van een vrijwilliger een steuntje in de rug. Ja, en vrijwilligers kunnen we heel goed gebruiken. We zijn hard op zoek naar mensen die een keer in de week een bezoekje willen brengen aan iemand. Het kan dan gaan om een kopje koffie drinken, een stukje wandelen, een spelletje doen. Kortom iets leuks ondernemen en dat geldt met name voor Vriendschappelijk Huisbezoek. We merken door corona dat er veel meer behoefte is aan een maatje, maar dat de vrijwilligers wat achterblijven. We hopen dat dit snel weer op gang wordt gebracht, want we zien vooral bij dit project dat eenzaamheid een grote rol speelt. Corona heeft er bij deze doelgroep heel hard ingehakt, wat maakt dat de behoefte aan een maatje groter is dan voorheen. Vrijwilligers zijn dan ook méér dan welkom.”

Voldoening

Volgens Lori halen vrijwilligers - net als zij - ook veel voldoening uit hun werk omdat ze mensen ondersteunen die dat heel hard nodig hebben. “Wij bereiden onze vrijwilligers daar goed op voor door het geven van trainingen voordat ze op bezoek gaan. We starten met een introductietraining. Daar komt onder meer een stukje grenzen aangeven en een stukje signaleren bij kijken. Daarnaast bieden we extra trainingen en workshops, zowel online als fysiek in zoverre dat mogelijk is. Het blijft dus niet alleen bij een algemene introductietraining, want we willen een zo goed mogelijk beeld schetsen van onze doelgroep. Ook organiseren we intervisiebijeenkomsten waarin we ervaringen delen met andere vrijwilligers en tevens gastsprekers uitnodigen. Onze vrijwilligers halen daar veel uit en krijgen er een ook gevoel bij. Mensen spreken echt wel uit dat ze blij en dankbaar zijn met onze vrijwillige hulpverlening. Sommigen staan zelfs bij de deur al te wachten totdat je komt. Ik heb zelf wel meegemaakt dat ze zó ontzettend blij zijn om je te zien, want soms zijn wij voor deze mensen het enige contactmoment in de week. En dat is iets wat ik heel ernstig vind.”

Verschil

Het behoeft geen nader betoog dat Lori meer dan blij is met haar werkzaamheden voor Humanitas. “Ja absoluut. Ik vind het superleuk werk. ik word enorm enthousiast van zowel het begeleiden van jongeren als de reguliere vrijwilligers. Ik haal er zelf ook heel veel uit. Zeker als ik onze vrijwilligers kan bijstaan in zowel lastige als goeie situaties, en we die voldoening dan samen kunnen vieren.” 

Vrijwilligers die zich geroepen voelen iets voor iets voor een ander te doen, zijn van harte welkom bij Humanitas Kop van Noord-Holland. Zie: www.humanitas.nl 

Lori: “De enige belangrijke boodschap voor onze vrijwilligers is dat zij er met hun aanwezigheid voor zorgen dat de muren tenminste voor één dag niet op mensen afkomen. Dat is voor zoveel mensen zó fijn, want zoals gezegd vormen zij misschien wel het enige contact per week voor iemand. Daarmee maken zij écht het verschil.”

Lori Weber: 'Ik heb veel voldoening in mijn werk'.