Campagne ‘Wat je ook rijdt, stop altijd!’

Partnerbijdrage
Er vinden regelmatig ongelukken plaats doordat weggebruikers niet bekend zijn met de voorrangsregels van de opgeheven witte stok.
Er vinden regelmatig ongelukken plaats doordat weggebruikers niet bekend zijn met de voorrangsregels van de opgeheven witte stok. (Foto: Aangeleverd)

Vrijdag 15 oktober was de Internationale Dag van de Witte Stok. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Het waarschuwt verkeersdeelnemers dat de persoon die de stok vasthoudt een visuele beperking heeft. Om jonge weggebruikers hiervan bewust te maken, start De Oogvereniging met een bewustwordingscampagne. Dit doen zij onder het motto: ‘Wat je ook rijdt, stop altijd!’ 

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de jonge weggebruikers onvoldoende bekend is met het oversteeksignaal van de opgeheven witte stok. Daarnaast weten zij weinig over de bijbehorende voorrangsregels. Reden genoeg om in te zoomen op deze doelgroep (jongeren vanaf 12 jaar). Zij zijn namelijk de bestuurders van nu én van de toekomst. De Oogvereniging heeft onderwijsinstellingen benaderd en een socialmediacampagne opgezet, genaamd: ‘Wat je ook rijdt, stop altijd!’. Door het toesturen van informatiemateriaal, waaronder een digitale poster, worden scholen aangemoedigd om tijdens de campagneweken een lesprogramma over dit onderwerp samen te stellen. Op 15 oktober vond de lancering plaats. Vier weken lang zullen wisselende berichten via populaire kanalen als TikTok en Instagram worden verspreid, inclusief een animatiefilmpje.


Foto: De Oogvereniging

Ongeluk

Er vinden helaas nog regelmatig ongelukken plaats doordat weggebruikers niet bekend zijn met de voorrangsregels. Corry Visser (66) uit Noord-Scharwoude vertelt: “Ik wilde het zebrapad oversteken om naar de winkel in de buurt te gaan. Ik stak mijn witte stok uit en luisterde of er geen verkeer aankwam. Zodra de kust veilig was, zette ik mij in beweging. Opeens hoorde ik een schreeuw van links en voordat ik kon reageren, botste een stille e-bike tegen me op. De fietser probeerde me overeind te helpen, mopperend dat ik beter had moeten opletten en dat ik me moest beseffen dat hij onmogelijk nog kon remmen. Ik wist niet goed wat ik moest zeggen. Met een gebroken been werd ik door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.”

Campagneweken

Luuk-Jan Boon, directeur van De Oogvereniging, vertelt: “Voorkom ongelukken en stop altijd voor iemand die zijn witte stok omhoog houdt. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het zou in ieder verkeersexamen op school aan bod moeten komen!” Vrijdag 15 oktober opende de Hoornse stadsdichter Levy Noë de campagne door op het parkeerterrein van het Werenfridus College een uitgezette ervaringsroute te lopen met witte stok en donkere bril, om aan het eind uit handen van voorzitter Annemarie de Hoogt de campagneposter uitgereikt te krijgen. In de theaterzaal sprak de stadsdichter de leerlingen en docenten toe.

Meer informatie

Tijdens de campagneweken zal in Velsen op verschillende plaatsen de poster te zien zijn, zoals in het gemeentehuis, de bibliotheek en in jongerencentra van Welzijn Velsen, zoals de Koe in Velserbroek, de Stek in Velsen-Noord en de Branding in IJmuiden. Jongerenwerk besteedt ook aandacht aan het thema, eventueel in aanwezigheid van een vrijwilliger. Neem voor meer informatie eens een kijkje op de website van Stop voor de witte stok: www.oogvereniging.nl/stopvoordewittestok.

Er vinden helaas nog regelmatig ongelukken plaats doordat weggebruikers niet bekend zijn met de voorrangsregels.