Hollands Kroonse Uitdaging helpt Sint Nicolaas aan een paard

Algemeen
Sint reed op Ozosnel van Nikki uit Hippo.
Sint reed op Ozosnel van Nikki uit Hippo. (Foto: aangeleverd)

WIERINGEN - “Het is elk jaar is weer hetzelfde liedje”, verzucht Edwin Wittink, manager Hollands Kroonse Uitdaging. “De intocht van sinterklaas dreigt in het water te vallen door een welhaast niet te vermijden onheil. Zo ook op Wieringen. Daar zou de Goedheiligman met zijn gevolg op 13 november aankomen en middels een rijtour per paard de dorpen bezoeken. Echter ontbrak er daarvoor een essentieel onderdeel om dit geheel te doen laten slagen. Een paard. In het geval van Sint Nicolaas een schimmel.

Wat ook elk jaar weer het geval is, weet Wittink, is dat het onheil op het laatste moment weer afgewend wordt. En dat geschiedde op Wieringen na het plaatsen van een vraag in ‘vraag en aanbod’ op de website van de Hollands Kroonse Uitdaging. “Arnoud Vooijs van de organiserende Vlootschouwcommissie, ook het comité achter de Flora en Visserijdagen, plaatste deze advertentie. En kreeg meer reacties dan verwacht. Reacties uit het gehele land. Variërend van pony’s tot paarden.”

Ozosnel

Wittink vervolgt: “Eén van de reacties kwam van dichtbij huis, van Nikki van de Kreeke uit Hippolytushoef. Zij wist wel een schimmel die de sint zou kunnen vervoeren. Arnoud nam contact met haar op en het werd geregeld. Tijdens de intocht reed sinterklaas daarom op de Wieringer Ozosnel, begeleid door een Piet met hetzelfde loopje als Nikki.”