Lever oude tegel in en ontvang gratis plantenpakket van gemeente Hollands Kroon

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon deelt uit! “Wij zien graag meer groen in onze omgeving. Daarom delen wij in de drive thru 300 gratis tegeltjes groen uit. Lever op 15 of 17 december uw oude tegel in en ga met een plantenpakketje naar huis”, laat een woordvoerder weten.

 ”Wist u dat 63% van het totale oppervlakte van alle tuinen in onze gemeente bestaat uit steen? Meer groen in de tuin is beter voor de biodiversiteit (planten en dieren) en voor het klimaat. Dieren vinden zo een fijne plek om te wonen en een zachte bodem zorgt ervoor dat regenwater goed weg kan stromen bij hevige regenval. Ook voorkomt een groene tuin hittestress in de zomer, zo vindt u meer verkoeling op een warme zomerdag. Als gemeente zetten wij ons in voor meer groen in onze leefomgeving. Daarom zijn wij onlangs lid geworden van Stichting Steenbreek. Bekend om de slogan Tegel eruit, plant erin.”

Tegel eruit, plant erin

De gemeente helpt inwoners op weg om de tuin een beetje groener te maken. “Daarom delen wij gratis plantenpakketten uit. Lever een oude tegel in en ontvang daar een tegeltje groen voor terug. De tegel kunt u inleveren in de coronaproof drive thru in Anna Paulowna of Wieringerwerf. De oude tegels krijgen een tweede leven. De tegels worden ingenomen door de Grondstoffenbank Agriport. Daar worden de tegels gescheiden, gebroken, gezeefd en gekeurd. Daarna worden van het ‘gruis’ nieuwe bouwmaterialen gemaakt. Zo draagt u letterlijk een steentje bij een circulaire economie.”

Tegeltje groen

Het tegeltje groen bestaat uit drie bloeiende vaste planten. Ze passen precies in een ruimte van 30 x 30 centimeter. “Het tegeltje groen wordt geleverd inclusief goede grond zodat u meteen uw tegeltuintje kunt aanplanten. Dit kan ook in de winter, zolang de bodem niet hard bevroren is. Door de plantjes in december in de grond te zetten, geniet u komend voorjaar van bijen en vlinders in uw tuin.”

Actievoorwaarden

De gemeente stelt 300 plantenpakketten beschikbaar. Daarvoor geldt op = op. Snel aanmelden is dus een pre. Om in aanmerking te komen voor een gratis tegeltje groen, dient men één steen in te leveren van tenminste 30 x 30 centimeter of twee klinkers. De ruilactie vindt plaats in een drive thru, u kunt hier coronaproof doorheen rijden. U kunt de steen inleveren op de volgende data en locaties: woensdag 15 december 12.00 tot 16.00 uur, locatie de Verwachting 1 Anna Paulowna. Vrijdag 17 december 09.00 tot 13.00 uur, locatie Gemeentewerf, Medemblikkerweg 4 Wieringerwerf.

Aanmelden is mogelijk via https://www.hollandskroon.nl/tegel-weggeefactie. Hier kan men de locatie en het tijdstip aangeven wanneer het pakket wordt opgehaald.