Toneelvereniging DEV’77 in Wieringerwaard kan nieuwe leden héél goed gebruiken

Algemeen
V.l.n.r. in 'Malle fratsen' Annemiek, Janny, Henk, Simone, Dineke en Elly.
V.l.n.r. in 'Malle fratsen' Annemiek, Janny, Henk, Simone, Dineke en Elly. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWAARD - “Onze toneelvereniging DEV ‘77 is in 1977 ontstaan door een fusie van twee verenigingen. De ene was SUR (Samengesteld Uit Rederijkers) en de andere was NOZWZ en dat stond voor Neem Ons Zoals We Zijn”, zegt voorzitter Henk Boerema (62) in een gesprek waarbij zelfs notulen uit 1942 ter tafel verschenen. “Het waren twee kleine verenigingen die moeite hadden de kop boven water te houden. Deze verenigingen zijn samengegaan in DEV ‘77, hetgeen staat voor Door Eendracht Verenigd.”

Met meer spelers kunnen we meer doen!

Zie hier de recente geschiedenis van toneelvereniging DEV’77 in een notendop. “Maar’, haast de bevlogen voorzitter te zeggen: “Toneelvereniging DEV bestond al veel eerder, want ik geloof dat de vereniging al van voor 1930 is. Daarom is besloten om in ‘77 de naam DEV weer van stal te halen.”

Malle fratsen

Sinds het bestaan van de Wieringerwaarder toneelvereniging werd jaarlijks gezorgd voor een vermakelijke uitvoering die altijd veel bezoekers trok. Alleen vorig jaar moest DEV verstek laten gaan en dat had natuurlijk alles te maken met de coronapandemie waarvan we nog steeds niet verschoond zijn. “Onze repetities op de vaste maandagavond staan nu ook even on hold. Sowieso tot de eerstvolgende persconferentie op 4 december. We hopen van harte dat onze uitvoering ‘Malle fratsen’ van schrijver Nico Torrenga onder regie van Mart Coers op 11 en 12 maart 2022 ditmaal wél door kan gaan”, zegt de voorzitter die samen met penningmeester Jan Jager, secretaresse Nel Dekker en de bestuursleden Janny Jager en Jaap Dekker het vijfkoppige bestuur vormt. 

Leden

Zoals gezegd wil de vereniging niets anders dan elk jaar een nieuwe voorstelling ten tonele brengen, ware het niet dat - naast alle coronaperikelen - het ledenaantal flink achterblijft. “We beschikken nu over zeven spelers, waarvan ik de enige man ben. Ik voel me soms net als de haan in het kippenhok”, grapt Henk. “Maar, zonder gekheid, het is natuurlijk veel te weinig omdat je beperkt bent in de keuze van stukken. Onze regisseur Mart Coers moet echt op zoek naar producties die voor ons in aanmerking komen en geloof me, dat is met zeven spelers een regelrechte uitdaging. We kunnen natuurlijk wel eens wat switchen in de rollen, dat een vrouw een mannenrol pakt en vice versa, maar ideaal is dat natuurlijk niet. We beschikten in het verleden over meer mannen, maar het is zo jammer dat ze er dan vaak na een jaartje alweer mee stopten. En dat terwijl het zo leuk is bij DEV’77!” 

Eenakterfestivals

“Niet alleen speelden we jaarlijks een voorstelling in Wieringerwaard, ook deden we zomers wel mee aan diverse eenakterfestivals in den lande”, zegt lid en speler Elly van Rozelaar (54) die ook is aangeschoven tijdens het interview. “Niet alleen leuk en afwisselend om te doen, ook moedigt het aan om jezelf steeds te verbeteren”, zegt de in Wieringerwaard geboren en getogen Elly, die sinds vijf jaar deel uitmaakt van DEV’77. “Ik werd ervoor benaderd door Riet Hemke, die maar liefst 56 jaar verbonden is geweest aan het amateurtoneel in Wieringerwaard. Ik werkte voorheen in de winkel hier in het dorp en Riet kwam kaarten verkopen voor het toneel. Ik zei tegen haar dat het me op jonge leeftijd al leuk leek om toneel te spelen, maar dat ik het nooit durfde. Toen zei Riet: “Ach joh, kom nou gewoon langs want het is zo leuk!” Toen ben ik een keer gaan kijken en gebleven. Ik vond het in het begin heel spannend, maar het is makkelijker als je tekst hebt, want dan kun je echt in de rol kruipen.”

Professioneel

De laatste vier jaar houdt DEV’77 haar domicilie in het multifunctionele dorpshuis de Oude School, welke beschikt over een professionele theaterzaal met dito verlichting. “Dat is allemaal dik in orde, nu de aanwas van nieuwe leden nog”, zegt Henk. “Want als er niets gebeurt ben ik bang dat we moeten fuseren met andere verenigingen of dat we ophouden te bestaan. Of”, zegt hij er direct achteraan: “Een andere optie is dat je zegt: ‘We brengen eens per twee jaar een uitvoering’.” Elly vult aan: “Maar ja, dan wordt de binding toch anders.” Henk: “We hebben het er ook al over gehad het over een andere boeg te gooien en er samen met de muziekvereniging - die ook in De Oude School repeteert - een soort van entertainavond van te maken. Met korte stukjes toneel afgewisseld door zang en muziek, zodat we de cultuur er in het dorp er toch een beetje inhouden.”

Instroom

Vooralsnog gaat DEV’77 voor de instroom van nieuwe tonelisten die vooral van gezelligheid houden. “Iedereen die het leuk vindt om mensen te entertainen is van harte welkom, ook mensen van buiten Wieringerwaard. Zowel jong als oud(er) is van harte welkom. Misschien zijn er wel mensen uit Barsingerhorn die graag weer aan de gang willen, want de toneelvereniging daar bestaat niet meer. En de vereniging uit Oudesluis is inmiddels gefuseerd met die van ‘t Zand. Dus je snapt dat wij zeggen: Alsjeblieft, kom maar op!” Elly: “En je hoeft echt geen talentvol speler te zijn, want dat ga je spelenderwijs leren.”

Mensen die na het lezen van dit artikel zin hebben zich bij DEV’77 aan te sluiten kunnen zich aanmelden bij de voorzitter via henkboerema@ziggo.nl.

“Misschien krijgen we wel zoveel nieuwe leden er bij dat we onze uitvoering in de toekomst over twee weekenden kunnen verdelen”, besluit de enthousiaste voorzitter die - evenals Elly - erg aan DEV’77 verknocht is. “Je wilt tenslotte groeien als vereniging én als spelers.”

Loop gerust eens binnen op de maandagavond tijdens een repetitie of bezoek de voorstelling ‘Malle fratsen’ op 11 en 12 maart aanstaande in De Oude School.

Janny (l) en Dineke in 'Malle fratsen''.