Najaarsstreekmiddag

Nieuws
Kolhorn. (Foto: Jan Smit)
Kolhorn. (Foto: Jan Smit) rodi.nl

KOLHORN - Het Westfries Genootschap houdt zaterdag 3 november een Najaarsstreekmiddag in de Laurenskerk aan Kerkepad 3 in Kolhorn. Deze keer staat de geschiedenis van Kolhorn centraal en de landschapsschilder Dirk Breed. Aanvang 13.00 uur.
Kolhorn werd in 1288 voor het eerst genoemd en ligt aan de Westfriese Omringdijk. Het was vroeger een havenplaats en het lag tot 1844 aan de voormalige Zuiderzee. Door het inpolderen van de Waard- en Groetpolder en later de Wieringermeer ligt het nu niet meer aan het water. Het dorp is gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht. Een wandeling door het dorp wordt aanbevolen.
De eerste spreker is historicus dr. Jaap Kerkhoven. Hij schrijft een boek over de historie van Kolhorn. De tweede spreker is Rutger Jan Bredewold, leraar, kunstschilder en kenner van het werk van Dirk Breed. Tussen de lezingen door kan men luisteren naar muziek van het fraaie historische orgel met pijpwerk uit de zeventiende en achttiende eeuw. Organist is Jan Dekker.
De Laurenskerk is in 1646 gebouwd als protestantse kerk en na een grote brand in 1788 in 1792 herbouwd op de oude fundamenten. Bij de kerk is beperkte parkeergelegenheid. Vlakbij café ’t Anker aan De Strook 8 is onderaan de Westfriese Dijk een grote parkeerplaats waar men gratis kan parkeren.
De kosten voor deze middag bedragen voor leden en hun partners € 12,- per persoon. Daarbij zijn inbegrepen tweemaal koffie of thee met koek en één drankje en een hapje. Ook mensen die geen lid van het Westfries Genootschap zijn, kunnen deze middag bijwonen en zich bij de ingang van de zaal inschrijven als deelnemer en dan contant betalen. Voor niet-leden zijn de kosten € 13 per persoon.