Leerzaam orgelconcert in Oosterland

OOSTERLAND - Het pronkstuk van de Michaëlskerk in Oosterland, het Teschemacherorgel uit 1762, staat zondag 17 maart in de schijnwerpers. Afgelopen najaar is het beroemde instrument uit elkaar gehaald voor groot onderhoud. Reden om de zuivere klanken van orgel tijdens een feestelijk concert ten gehore te brengen. Aanvang 15.30 uur.

Het afgelopen najaar zijn orgelmakers van de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden in de monumentale kerk van Oosterland aan het werk gegaan om het 'huiskamerorgel' te onderhouden. Het instrument dat vrijwel geheel in originele staat is, wordt alom geroemd.

Tijdens de viering van 'jubeljaar' 2019, waarin gevierd wordt dat er in Oosterland al vijftig jaar activiteiten worden georganiseerd, worden voor deze gelegenheid ook 'alle registers open getrokken' van het Teschemacherorgel.

Die middag is er een lezing door Jan Dekker met informatie over de orgelbouwer, de geschiedenis van het orgel en een inkijkje in de verschillende onderdelen van het orgel aan de hand van foto's met tot slot een klankdemonstratie door Frank van Wijk, bekend organist in Alkmaar en Bergen.Na de pauze zal Van Wijk een concert geven met werken van Nederlandse componisten uit de 18e eeuw, heel geschikt voor huisorgels zoals het Teschemacherorgel. Meer informatie over het concert op dit bijzondere instrument: www.zininoosterland.nl

Meer berichten