Dodenherdenking Wieringen

Algemeen

HIPPOLYTUSHOEF - In de Hippolytuskerk vindt zaterdag 4 mei om 18.30 uur de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers plaats op Wieringen. Daarna volgt om 19.30 uur een stille tocht naar de begraafplaats Zandburen. Om 20.00 uur wordt daar twee minuten stilte gehouden en worden bloemen gelegd.

De bijeenkomst in de Hippolytuskerk staat in het teken van de keerzijde van het verzet tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het plegen van verzet staan tijdens de oorlog strenge straffen. Toch nemen veel Nederlanders - ook Wieringers - deze risico's voor lief. Ze nemen onderduikers in huis, drukken en verspreiden illegale kranten, plegen inbraken om bonkaarten te stelen, of nemen zelf de wapens ter hand. Gastspelers Phileine van Berkum, Nan Lont en Julia Voos brengen drie waargebeurde verhalen over verzetsstrijders tot leven. Daaronder het verhaal van Hannie Schaft, ook bekend als 'het meisje met het rode haar'.

Herdenking

De heer Visser, raadslid van de gemeente Hollands Kroon, zal de aanwezigen toespreken. Tijdens de herdenking worden kaarsen ontstoken voor Wieringer oorlogsslachtoffers door Hugo van der Wilt en Laura Binnenhei. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door het Museumkoor en de Kindercantorij van de stichting Culturele Kring Wieringen die onder leiding staan van dirigent Marco Mosk. Het koor wordt begeleid door Jan Dekker (orgel) en Annet de Groot (contrabas). Kors Jan Snoeij speelt op de vleugel. De herdenking wordt live uitgezonden door RTV Noordkop op radio en tv.

Na aankomst op de begraafplaats vormen leden van de Veteranen Contactgroep Wieringen een erewacht bij de graven van de geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Wieringer grondgebied zijn omgekomen. Na het blazen van het Taptoe-signaal door Dirk Bak wordt twee minuten stilte gehouden gevolgd door het leggen van bloemen door de heer Visser en de Contactgroep Veteranen Wieringen.