AB Vakwerk pakt schaarste arbeidsmarkt aan met eigen vakschool

Partnerbijdrage
Cursisten van de AB Vakschool leren door te doen. Al na drie weken gaan ze aan het werk bij opdrachtgevers in de GWW
Cursisten van de AB Vakschool leren door te doen. Al na drie weken gaan ze aan het werk bij opdrachtgevers in de GWW (Foto: aangeleverd)

SPIERDIJK/ZWAAGDIJK - Bij veel bedrijven is een schreeuwend tekort aan goede of echt technisch geschoolde vakmensen. Tegelijk zijn er duizenden mensen die graag met hun handen willen werken, maar dat niet doen. Bijvoorbeeld omdat ze een verkeerde studie of beroep hebben gekozen. Met een eigen praktijkschool wil AB Vakwerk beide problemen het hoofd bieden. De deuren van de AB Vakschool (grond-, weg- en waterbouw) gaan eind deze maand open in Noord-Holland. 

Het is al jaren een veelgehoord probleem bij bedrijven: het vinden van vakmensen valt niet mee. Dit komt deels door de onderwaardering van het vaktechnische onderwijs. Veel ouders stimuleren hun kinderen om toch minstens de mavo of havo te doen, waardoor het aantal aanmeldingen voor vakonderwijs afneemt. Daarnaast zijn er veel jongeren die een verkeerde studiekeuze maken en daardoor vroegtijdig uitvallen. Bij afgestudeerden komt het regelmatig voor dat ze werk doen waar ze eigenlijk niet gelukkig van worden. Zowel een deel van deze groep, als de studie-uitvallers, zou liever een vaktechnisch beroep willen uitoefenen. 

Waardevolle brug 

Je zult Marco Meijer, algemeen directeur van AB Vakwerk, niet horen zeggen dat vroeger alles beter was. Maar met het oog op de genoemde problemen, beschouwt hij het verdwijnen van het aloude praktijkonderwijs wel als een gemis. ,,Praktijkscholen sloten beter aan bij de behoeften binnen het bedrijfsleven, dan het regulier vakonderwijs zoals we dat nu kennen.” Al sinds hij in 2018 aantrad als directeur bij AB Vakwerk, roept hij dat een praktijkschool een waardevolle brug kan slaan tussen vraag en aanbod, en schaarste op de arbeidsmarkt kan terugdringen. Een visie die binnen AB Vakwerk breed wordt gedragen. 

Er zijn twee oefenlocaties voor de AB Vakschool GWW: één in Spierdijk en één in Grou (Friesland). In groepjes krijgen cursisten les van een leermeester die ze het vak leert in de praktijk. ,,Al na drie weken gaan ze aan het werk bij één van onze opdrachtgevers.” Als ‘GWW’ goed en wel draait, volgen op korte termijn ook nog praktijkscholen voor agri & food en techniek. 

‘Leren door te doen’, dat is het uitgangspunt van de AB Vakschool. ,,Een veelgehoorde reden dat jongeren hun mbo-studie niet afmaken en uiteindelijk uitvallen, is dat ze teveel theorie krijgen. Ze willen veel liever met de handen werken. Daar geven wij met de AB Vakschool gehoor aan.” Cursisten krijgen vanaf het begin betaald voor hun werk. Ze komen bij AB Vakwerk onder contract. 

Maatwerk

De arbeidsmarkt is constant in ontwikkeling. ,,Als AB Vakwerk volgen wij die ontwikkelingen op de voet. Wij kunnen hierop met de AB Vakschool sneller anticiperen dan reguliere onderwijsinstellingen”, stelt Meijer. Tegelijk wil AB Vakwerk wel graag samenwerken met scholen. ,,Stel dat een cursist kraanmachinist wil worden, dan moet hij of zij uiteindelijk het benodigde diploma halen op een school. ,,Maar ook als cursisten wensen om hun praktijkopleiding op de AB Vakschool uit te breiden met meer theorie, willen wij dat in samenwerking met een school voor hen kunnen regelen. Wij leveren maatwerk aan onze cursisten.” 

Meer weten of aanmelden voor een praktijkopleiding GWW? Ga naar: abvakschool.nl