Bolnes weer te bewonderen in Motorenmuseum

Cultuur
De Bolnes draait weer vanaf zondag 26 juli.
De Bolnes draait weer vanaf zondag 26 juli. (Foto: Henk Harberts)

HOLLANDS KROON - Terug naar de tijd van weet-je-nog-wel-oudje. Toen was geluk, inderdaad, heel gewoon. Voornoemde tekst is sprekend en spraakmakend voor een unieke belevenis in het Motorenmuseum in Nieuwe Niedorp, waar grootmoedertijd herleeft.

Er is een uitgebreide collectie te bewonderen met voorwerpen uit de vorige eeuw en er staan maar liefst 275 antieke stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren te pronken; waaronder de grootste standencilinder van Nederland, dé bijzondere Bolnes uit 1945. Van deze eencilinder staande tweetakt diesel bestaat er maar een.

"Vanaf deze zondag gaan we na tien maanden elke laatste zondag van de maand de Bolnes weer starten", weet een enthousiaste medewerker. Om te vervolgen met: "Het zien en horen, dat is een ervaring. Maar er draaien ook andere motoren zoals een eencilinder Ruston uit 1934, een tweecilinder Brons, een driecilinder Lister en de driecilinder Stork uit 1937."

Uitgebreide collectie

Het Motorenmuseum bezit een uitgebreide collectie scheeps- en industriemotoren. Deze uit de eerste helft van de negentiende eeuw afkomstige motoren werden gebruikt in de landbouw, industrie en scheepvaart. Tijdens zijn leven heeft de heer de Pecker deze motoren verzameld en honderden uren besteed aan het in originele en werkende topstaat brengen van deze motoren. Na zijn overlijden hebben zijn erven besloten, dat Nieuwe Niedorp dé aangewezen locatie moest worden voor het tentoonstellen van de complete collectie. En daardoor nu voor liefhebbers een walhalla is.

Winkeltjes van toen

Verder huisvest het museum een aantal compleet ingerichte winkeltjes uit vroeger tijden zoals een hoedenwinkel, kruidenier en fotostudio. Ook is er een naaimachine kamer, een authentieke houtdraaierij, een schoenmakerswerkplaats en een miniaturenmuseum van Jack Appelman uit Koedijk. Met 1000 vierkante meter beneden en 900 vierkante meter boven is er genoeg te zien uit lang vervlogen tijden.

Geopend

Het museum is sinds 1 juli weer geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondags van 11.00 tot 16.00. Toegankelijk voor mensen met een handicap dankzij een stoeltjesliften en lift met voldoende ruimte voor een rollator of scootmobiel. Toegang € 5,- per persoon. Museumjaarkaart is niet geldig.

Locatie: Schulpweg 47, Nieuwe Niedorp, tel. 0226-413571.

Boven is het Grootmoederstijd Museum.