Jongerenrechtbank op RSG Wiringherlant

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

WIERINGERWERF - Op initiatief van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland start in het schooljaar 2018-2019 op RSG Wiringherlant een bijzonder 2-jarig experiment genaamd de ‘Jongerenrechtbank’.
Leerlingen mogen daar straks kleine vergrijpen van andere leerlingen beoordelen, en een uitspraak doen gericht op het nemen van verantwoordelijkheid, en op het herstel van schade en leed. Scholieren ontdekken op deze manier hoe het rechtssysteem werkt en hoe ze moeten samenwerken om na een conflict weer ‘samen door éen deur te kunnen’. Om een idee te krijgen hoe het allemaal werkt, krijgen de leerlingen een gerichte opleiding, en volgen zij onder andere een cursus bij de echte rechtbank.
De Jongerenrechtbank gaat het werk van de bestaande rechtbank niet overnemen, want grote zaken lopen nog altijd via de politie naar het openbaar ministerie. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hollands Kroon heeft haar steun uitgesproken voor dit project. Het project wordt gefinancierd vanuit de Hollands Kroonse Uitdaging.

Meer berichten