Dodenherdenking Wieringen

  Nieuws
Jannie en Pietje de Jong, bewoners van Westerland in 1940. (Foto: aangeleverd)
Jannie en Pietje de Jong, bewoners van Westerland in 1940. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

WIERINGEN - Wieringen herdenkt vrijdag 4 mei herdenkt Wieringen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsdienst vindt plaats in de Hippolytuskerk en staat dit jaar in het teken van de bombardementen op Westerland. De herdenking heeft als titel 'Weet je wat voor dag het vandaag is?' en gaat over een tragisch voorval dat plaatsvond op 21 augustus 1940, toen een Engelse bommenwerper boven de Westerlanderlaan zijn bommen loste. De herdenking begint om 18.30 uur en wordt live op de radio en lokale tv uitgezonden door RTV Noordkop. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar begraafplaats Zandburen, waar bloemen worden gelegd en twee minuten stilte in acht wordt genomen.
In augustus 1940 werd Westerland zwaar getroffen door bommen uit geallieerde toestellen. Op 12 augustus vielen er vier bommen in aan de Westerlanderweg. Hierbij kwamen Jacob Speur en Aeilko Kamst om het leven. Op 21 augustus 1940 klonk er boven Westerland wederom het geronk van een vliegtuig. Een Engelse bommenwerper, die was aangeschoten door een Duits jachtvliegtuig, loste boven de Westerlanderlaan zijn bommen om wat gewicht kwijt te raken en zo meer kans te hebben om Engeland te bereiken. Juist op dat moment liepen daar een moeder en haar twee kinderen. De moeder raakte gewond en het jongste meisje, Pietje de Vries, kwam om het leven.
Tijdens de herdenkingsdienst houdt burgemeester Nawijn, als vertegenwoordiger van de gemeente Hollands Kroon, een toespraak. Het verhaal over Pietje, haar moeder en haar zus Jannie, wordt vertolkt door Nova Bijma, Niels Franke, Jannie de Jonge-de Vries zelf, Tiny Miedema, Loes Spijers, Jelte Voos, en leden van het Comité 4 mei Wieringen. Het Museumkoor en de Kindercantorij van de Stichting Culturele Kring Wieringen zingen liederen onder leiding van dirigent Marco Mosk, begeleid door Jos Glim (orgel) en Ralph Hania (piano).
Na aankomst op de begraafplaats vormen De Wieringer Veteranen een erewacht bij de graven van de geallieerden. Na de twee minuten stilte en het volkslied worden namens de gemeente bloemen gelegd door de heer Nawijn en echtgenoot samen met Thijs den Hollander en Pim van der Welle. Ook worden bloemen gelegd door de Wieringer Veteranen.

Meer berichten