`Pinter`s Omerta` door Huis van Theater in Vikingschip

  Nieuws
Huis van Theater speelt 'Pinter's Omerta' in het Vikingschip. (Foto: aangeleverd)
Huis van Theater speelt 'Pinter's Omerta' in het Vikingschip. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN OEVER - Het publiek kan zaterdagavond 19 mei genieten van spanning met een flinke dosis zwarte humor; ofwel toneel van de Britse toneelschrijver Harold Pinter in het Vikingschip aan Robbenoordstraat 11a in Den Oever. Theatercollectief Huis van Theater verbindt twee kortere werken van de Britse Nobelprijswinnaar Pinter: ‘Family Voices’ en ‘De Dienstlift’. Door te zoeken naar de samenhang tussen beide eenakters is er een unieke nieuwe voorstelling ontstaan die nu voor het eerst als één geheel te ervaren is.
De jongeman uit 'Family Voices' vertelt hoe geweldig hij het naar zijn zin heeft op zijn nieuwe kamer in de stad. Wel krijgt hij meer en meer bedenkingen bij zijn medebewoners. Wat is dat gefluister ’s nachts? Gaat Jane ooit naar school? En is Riley misschien van de geheime dienst? De twee huurmoordenaars uit 'De Dienstlift' wachten op de opdracht die komen gaat. Maar alle gebruikelijke routines verlopen anders dan gewoonlijk. Verontrustende vragen dringen zich op: ‘Is het hier wel veilig?’ En: ‘Waarom neemt-ie nou geen contact op?!’
Harold Pinter was een van de meest vooraanstaande toneelschrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend voor zijn werk is dat de handeling zich meestal afspeelt in een besloten ruimte en dat de personages in hun veiligheid bedreigd worden door onverklaarbare vijandigheden van een buitenstaander. Ook in ‘Pinter’s Omerta’ spelen dreiging, beklemming en verwarring een grote rol. Maar, door het absurde van de situatie en de typisch ‘Pinteriaanse’ dialogen, is het ook een stuk met een dosis zwarte humor.
Huis van Theater is een nieuw, semiprofessioneel theatercollectief dat vanuit bestaand repertoire vernieuwende en brutale voorstellingen wil maken. Spelers en makers hebben de Toneelschool, de Regieopleiding of een film-acteursopleiding afgerond. ‘Pinter’s Omerta’ is hun eerste productie, waar ze t/m december mee rondtoeren door Noord- en Zuid Holland en de provincie Utrecht. In het najaar zal ‘Cloaca’ van Maria Goos op het programma staan. Spel en regie: Bastiaan Toorenent, Yannick Weermeijer en Nico Meurs.
De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten à € 17,50 kan men verkrijgen via de website van het Vikingschip: www.vikingschip.nl; of aan de zaal.

Meer berichten