Geniet van Waddenbelevingspunt Den Oever - Informatiepanelen over fauna boven en onder water

  Nieuws
Het Waddenbelevingspunt biedt uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer. (Foto: Chris Lansink)
Het Waddenbelevingspunt biedt uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer. (Foto: Chris Lansink) (rodi.nl)

DEN OEVER - Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is woensdag 23 mei officieel geopend. Daarmee is de plek open voor iedereen met hart voor het Wad, de vogels en de omringende natuur.
De zogenaamde eyecatcher is voorzien van schitterende informatiepanelen, waarop de bezoeker van alles te weten komt over de fauna boven en onder water, over het waddengebied en natuurlijk over de bijzondere vogels die in het gebied verblijven: als tussenstop of als permanente woonplek. Op de Leidam, ook wel ‘de banaan’ genoemd omdat het die vorm heeft, is in de zomer de grootste lepelaar kolonie van Europa te vinden. Ook bijzonder om te noemen is het feit dat het Waddenbelevingspunt op een van de donkerste plekken van Nederland staat en daarmee bij uitstek geschikt is om te genieten van de sterrenhemel. Bij Viscentre ’t Wad kunnen bezoekers een verrekijker tegen bruikleen (borg) ophalen voor gebruik op het Waddenbelevingspunt. Borgsom is € 50,- per kijker.

Ontwerp

Het object is een ontwerp van Knevel Architecten en werd gebouwd door KWS/VSF. In een goede samenwerking tussen Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Hollands Kroon is het Waddenbelevingspunt tot stand gekomen. Daarbij is van diverse kanten financiële ondersteuning verleend, waaronder door de Provincie Noord-Holland via het Uitvoeringsprogramma Kust en de eerdergenoemde samenwerkingspartners.
Waddenpoort

Den Oever ligt pal aan de Afsluitdijk en grenst aan de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor is het zowel de noordelijke toegang tot Noord-Holland als een poort naar de Waddenzee. Om dit unieke gebied meer bekendheid te geven is besloten om het gebied, samen met de betrokken partijen, aantrekkelijker te maken. Dit doen ze onder de naam ‘Waddenpoort Den Oever’. Kijk voor meer informatie op www.waddenpoortdenoever.nl
Nieuwe Afsluitdijk

Het Waddenbelevingspunt maakt deel uit van De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken deze partijen aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, natuur, recreatie en toerisme. Zie: www.deafsluitdijk.nl

Meer berichten