Proef met superasfalt op N249

Nieuws
Superasfalt op de N249. (Foto: Dura Vermeer)
Superasfalt op de N249. (Foto: Dura Vermeer) rodi.nl

ANNA PAULOWNA - Op de provinciale weg N249 vlakbij de rotonde Molenvaart – Kerkweg in Anna Paulowna ligt sinds donderdag 9 juni een nieuw soort asfalt op basis van epoxybitumen. Het gaat om een innovatie die na de eerste laboratoriumtesten nu klaar is voor de volgende fase: een proefvak over een lengte van zo’n 90 meter. Het zal de weggebruiker niet opvallen, maar dit superasfalt kan tot wel drie keer langer mee dan gewoon asfalt. De proef is een initiatief van de provincie Noord-Holland in samenwerking met Dura Vermeer en de TU Delft.
Asfalt bestaat uit steen en bitumen. Bitumen is als het ware het bindmiddel van het asfalt. Het maakt het asfalt hard en zeer draagkrachtig. Epoxybitumen bevat kunststof dat de prestatie van het asfalt sterk verbetert. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met dit nieuwe mengel kan de levensduur van het asfalt tot wel drie keer verlengd worden. Dat levert niet alleen een besparing op in het onderhoud van wegen, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers én het materiaalverbruik neemt af.
Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) is blij met deze primeur: “Voor mij is dit wederom een prachtig voorbeeld van een innovatie die in Noord-Holland op de weg in de praktijk wordt getest. Een heel belangrijke mijlpaal in het innovatieproces waarmee grootschalige toepassing weer een stapje dichterbij is.”
Het proefvak op de N249 is zo’n 300 m2 en werd woensdag 6 juni aangebracht door Dura Vermeer (een van de combinanten van gebiedsaannemer Waaksaam), nadat er bij de asfaltcentrale in Eemnes al meerdere proeven waren gedaan. Voordat de weg opengesteld is voor het verkeer, is het wegdek voor de veiligheid van de weggebruikers getest op onder andere de stroefheid. In september staat de volgende proef op de planning. Dan krijgt de N502 bij Groote Keeten een proefvak van in totaal 3.000 m2 met het nieuwe asfalt. Om asfalt met en zonder epoxybitumen goed te kunnen vergelijken worden hier beide soorten asfalt aangebracht.
De proef met het epoxybitumen asfalt is onderdeel van de samenwerking in het Infra Innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland en de TU Delft. Het doel van dit programma is innovaties voor infrastructuur, zoals wegen en bruggen, veel sneller in de praktijk te testen en bij bewezen succes op brede schaal toe te passen. In deze proef wordt nauw samengewerkt met asfaltproducent en aannemer Dura Vermeer.