Historische Hoek gereed voor historische boten - Nieuwe ligplaats voor Wieringer Aken en Skuutje

  Nieuws
De Wieringen Aken en Skuutje hebben een nieuwe ligplaats gekregen in de Historische Hoek van de haven van Den Oever. (Foto: stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen)
De Wieringen Aken en Skuutje hebben een nieuwe ligplaats gekregen in de Historische Hoek van de haven van Den Oever. (Foto: stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen) (rodi.nl)

DEN OEVER - De vernieuwde Historisch Hoek van de haven van Den Oever is in de afgelopen maand zo ver gereed gekomen dat de Wieringer Aken WR4 en WR173 en het Wieringer Skuutje WR60 hun nieuwe ligplaats aan de verplaatste drijvende steigers hebben ingenomen. Een jaar geleden werden de steigers tijdelijk elders opgeslagen omdat de haven ingrijpend wordt aangepast om hem, in verband met de rijzende zeespiegel, toekomstbestendig te maken.
De Historische Hoek ligt nu aan de kant van het dorp Den Oever vlakbij het uit 1919 daterende peilschaalhuisje (Rijksmonument) zodat meer mensen de schepen makkelijker kunnen bekijken en bezoeken. In een samenwerking tussen de gemeente Hollands Kroon, steigerbouwer Havenhout, aannemer Klein Wieringen en vrijwilligers zijn de werkzaamheden uitgevoerd.

Varend monument

Naast de drie vaste gebruikers van de Historische Hoek is er ook plaats voor drie passanten, zeilende voormalige vissersschepen die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) zijn ingeschreven als varend monument. Deze schepen kunnen gratis enkele dagen gebruik maken van de ligplaatsen.
Toekomst

De stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen is behoorlijk ver gevorderd met de plannen voor het oprichten van een werkplaats/ontmoetingsruimte nabij de drijvende steigers en het peilschaalhuisje. Er wordt naar gestreefd de ruimte volgend jaar in gebruik te nemen.
Werkplaats

Als ook de werkplaats/ontmoetingsruimte gerealiseerd is, krijgt Den Oever de beschikking over een Historische Hoek waar behalve het bekijken van en varen met de voormalige vissersschepen ook informatie is te vinden. Denk dan aan de visserij van vroeger en de ambachten die daar nauw mee verbonden waren (touw slaan, netten boeten, zeilen maken, houtbewerking enzovoort).
Tijdens de Flora- & Visserijdagen in Den Oever, die dit jaar van vrijdag 24 tot en met maandag 27 augustus plaatsvinden, kunnen alle belangstellenden zien waar de stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen mee bezig is en wat de plannen voor komend jaar zijn.

Meer berichten