Kom in beweging met Sportdorp Wieringermeer - Bewegen én ontmoeten voor 65-plussers

  Nieuws
Sportdorp Wieringermeer is opgestart om 65-plussers aan het sporten te krijgen. (Foto: Team Sportservice Schagen)
Sportdorp Wieringermeer is opgestart om 65-plussers aan het sporten te krijgen. (Foto: Team Sportservice Schagen) (rodi.nl)

HOLLANDS KROON - Alle 65-plussers uit de Wieringermeer kunnen binnenkort een envelop in de brievenbus verwachten van het nieuwe project Sportdorp Wieringermeer. Daarin zit onder andere een vragenlijst waarin men kan aangeven wat de wensen en behoeften zijn op het gebied van bewegen en sporten. Het project Sportdorp Wieringermeer is opgestart om 65-plussers de kans te geven om meer te bewegen én te ontmoeten. Met de antwoorden uit de vragenlijst worden beweegactiviteiten op maat ontwikkeld en aangepast aan waar echt behoefte aan is.
Sportdorp Wieringermeer is voor alle 65-plussers in de vier kernen van Wieringermeer; Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord en Middenmeer. In dit gebied is voor ouderen weinig aanbod om te bewegen. Terwijl het aantal ouderen in dit gebied toeneemt. Team Sportservice Schagen nam het initiatief voor dit project waarmee meer ouderen de kans krijgen te bewegen en te ontmoeten. Het rijk verleent subsidie. Er wordt samengewerkt met beweegaanbieders en maatschappelijke organisaties om een beweegaanbod te creëren dat aansluit bij de behoeften van 65-plussers.

Beweegontmoetingsdag

Sportdorp Wieringermeer trapt zaterdag 2 februari af met een Beweegontmoetingsdag. Daar kunnen 65-plussers via de Beweegtest ontdekken hoe zij er fysiek voorstaan. Deelnemers test onder andere de knijpkracht, beenkracht en uithoudingsvermogen. Er is ook een beweegmarkt met stands van diverse sportaanbieders, welzijnsorganisaties en maatschappelijke organisaties. Een arts is ook de gehele dag aanwezig. Na de Beweegontmoetingsdag kunnen 65-plussers meedoen aan een divers aanbod aan beweegactiviteiten die aansluiten bij hun behoeften.
Resultaat

Dat beweging veel positieve effecten heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid is bekend. Bewegen heeft echter ook positieve effecten op maatschappelijke problemen zoals eenzaamheid. Een veel voorkomend probleem, ook in de Wieringermeer. Wie vaker de deur uitgaat om te bewegen ontmoet ook meer mensen! Een goede gezondheid houdt mensen langer zelfstandig. Sportdorp Wieringermeer levert ook resultaten die maatschappelijk voelbaar zullen zijn; een verbeterde samenwerking tussen sportaanbieders en welzijnsorganisaties, de inzet van dorpshuizen en sporthallen als centrale ontmoetingsplek en als locatie voor sportaanbod, meer voorzieningen die zorgen voor een betere leefbaarheid.
Om echt te kunnen inspelen op de individuele beweegbehoefte wordt gekeken naar de ingezonden vragenlijsten die alle 65-plussers binnenkort thuis gestuurd krijgen. Bewegen wordt toegankelijker gemaakt en het sportaanbod wordt in dit project aangepast aan de wensen van 65-plussers. Op de vragenlijst kan men zich ook aanmelden voor de beweegontmoetingsdag en voor de informatiebijeenkomst over de valpreventiecursus In Balans. Neem voor meer informatie contact op met Sabine van Lochem van Teamsportservice Schagen, tel. 0224-214774 of stuur een e-mail naar: svanlochem@teamsportservice.nl. Of kijk op www.teamsportservice.nl/schagen.

Meer berichten