(Foto: Rodi Media)

Kilometers lezen op De Wereldwijzer

HOORN - Met de Leeskilometerwedstrijd stimuleert Bibliotheek Hoorn kinderen om lekker veel te lezen. Meer dan duizend basisschoolleerlingen in de gemeente Hoorn doen hieraan mee. Groep 6/7 van De Wereldwijzer in Hoorn is een van de klassen waar de kinderen fanatiek aan het lezen zijn.

Tirza (11), Rosa (10) en Mina (10) laten zien welke boeken ze aan het lezen zijn. "We hebben al heel veel kilometers gelezen", vertelt Tirza. "Elke dag lezen we op school sowieso een kwartier. Als je klaar bent, dan moet je het aantal pagina's tellen dat je gelezen hebt en dat getal vul je in op je leeskaart." De kinderen lezen niet alleen op school, maar proberen ook thuis zoveel mogelijk leeskilometers te maken. Tirza: "Ik vind lezen heel erg leuk. Ik kan me goed inleven in een verhaal. En ook de stemmen en het uiterlijk van de personages hoor en zie ik vaak helemaal voor me."

Handtekening

Elke honderd pagina's staan gelijk aan één leeskilometer. Aan het eind van de periode (de wedstrijd loopt van 15 maart tot en met 13 april) worden alle kilometers van de groep bij elkaar opgeteld. De vier groepen die de meeste kilometers hebben gemaakt, krijgen bezoek van een bekende kinderboekenschrijver. "Dat willen we natuurlijk heel graag", zegt Mina. "We weten nog niet wie er dan komt, maar ik ga zeker een handtekening vragen." "Ik denk dat de schrijver ons ook een stukje gaat voorlezen", vult Rosa aan. Of ze daadwerkelijk gaan winnen, dat weten de meiden niet zeker. Rosa: "Ik denk dat we ongeveer veertig of vijftig procent kans maken."

Bibliotheek Hoorn gaat volgend jaar verder met een vernieuwd educatief aanbod. De leeskilometerwedstrijd blijft vanwege het grote succes in het pakket.

Meer berichten