Julian Wijnstein kruipt in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz.
Julian Wijnstein kruipt in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. ((Foto: WFM / Benno Ellerbroek))

Vertelwandeling 'Tabo en jij'

HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn en verhalenverteller Julian Wijnstein verzorgen vanaf zondag 12 mei tot en met 1 september elke zondag de vertelwandeling 'Tabo en jij'. Julian kruipt daarvoor in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester vereeuwigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt.

Tijdens de wandeling laat Julian bezoekers door de ogen van Tabo Jansz naar het Hoorn van de Gouden Eeuw kijken. Dat levert heel veel nieuwe verhalen en verrassende gezichtspunten op.

De vertelwandeling 'Tabo en jij' begint en eindigt in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.

Dialoog

Met 'Tabo en jij' willen Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van deze veel minder bekende West-Indische Compagnie vertellen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar ook een geschiedenis die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian wil vanuit zijn hart de dialoog aangaan met zijn toehoorders. Door in de huid van Tabo te kruipen wil Julian de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.

In de wandeling zitten twee bijzondere stops. Bij zijn rondje rond de Grote Kerk laat Julian zijn toehoorders kennismaken met de bijzondere wijze waarop regent Adriaan van Bredehoff tot burgemeester verkozen werd, tijdens de zogeheten boongang. In museumhuis Bonck, het zeventiende-eeuwse koopmanshuis naast het WIC-gebouw, krijgen de wandelaars een passend drankje met een verhaal aangeboden.

In totaal zijn er tussen 12 mei en 1 september zeventien wandelingen. De wandelingen op zondag beginnen om 13.30 uur. Per keer kunnen maximaal twintig deelnemers mee. De wandelingen zijn geschikt voor in geschiedenis geïnteresseerde jeugd vanaf acht jaar. Reserveren kan via www.wfm.nl/vertelwandeling .

Meer berichten