Ruurd Barendsen.
Ruurd Barendsen. ((Foto: aangeleverd))

Ingezonden: Duurzaamheid

Duurzaamheid. Ondertussen krijg ik jeuk van dat woord. Er is in Hoorn weer een nieuw plan ontsproten aan de verlichte geesten van de ambtenaren op het stadhuis. Juist als je denkt dat het niet gekker kan dan een volledig overbodige tunnel komt er nog een vreemder plan opborrelen. Jawel, dat is nog mogelijk! Men wil een nieuw stadhuis. Omdat het huidige niet meer voldoet aan de milieueisen van de toekomst. Het heeft namelijk energielabel G. En van die G worden heel veel mensen Gefrustreerd. Dat kan werkelijk toch niet zo blijven. Hier moet onmiddellijk wat aan gedaan worden. Koste wat het kost. En het kost schijnbaar nogal wat. Voorzichtige schattingen cirkelen rond de 40 miljoen. Maar u weet hoe dat gaat met aanbestedingen. Men schrijft zo laag mogelijk in om er later achter te komen dat het veel duurder wordt. Vaak zelfs het dubbele. Men weet dat natuurlijk, maar dat schijnt niet uit te maken.

Rücksichtslos worden alle andere plannen en argumenten over de kosten van tafel geveegd, want als het over duurzaamheid en klimaat gaat is alles geoorloofd. Niet het water dat tot aan de lippen staat van de bejaardentehuizen en van hun verzorgers, niet de woningnood in zowel de sociale sector als de middenwoningensector, niet de verloedering van de Kersenboogerd, niet het tekort aan politieagenten en rechters, niet de daklozenproblematiek, niet het tekort aan leraren en de steeds oplopende druk die daarmee gepaard gaat, niet het tegengaan van de leegstand in de binnenstad. Nee, niets van dit alles is schijnbaar zo belangrijk als het verlangen om het energielabel van G naar C te brengen.

Naar mijn mening zijn de proporties zoek. Volkomen zoek. Men zal benadrukken dat nieuwbouw net zoveel kost als een verbouwing. Maar dat waag ik met een korreltje zout te nemen. Het is eerder het gebrek aan kunde om prioriteiten te stellen in plaats van iets anders. De - volgens welingelichte kringen - beoogde plek waar het nieuwe stadhuis moet komen is nog een extra klap in het gezicht van de redelijkheid. Men wil het nieuwe stadspaleisje namelijk waarschijnlijk bouwen op de plek waar gewone woningen waren gepland. Te weten, hou u vast, op het terrein van het Pelmolenpad. Dat schijnt dan weer makkelijk te zijn voor de ambtenaren die met de trein komen. Over energiebesparing gesproken!

Wat mij betreft wordt er veel te veel energie gestoken in onzalige megalomane plannetjes om aan de klimaatrace mee te kunnen doen. Als men daar eens mee ophoudt en eens meer gaat denken in het belang van de Hoornse burger, zal dat een enorme energiebesparing opleveren. En dan heeft de burger er ook nog eens wat aan.

Ruurd Barendsen

Meer berichten