Guido van Meerbeek, bedenker van Toonbeeld Westfries.
Guido van Meerbeek, bedenker van Toonbeeld Westfries. ((Foto: Vincent de Vries / Rodi Media))

Toonbeeld Westfries laat regio zien

ZANDWERVEN - Toonbeeld Westfries vindt zondag 2 juni voor de derde keer plaats. Dit evenement biedt aan West-Friese kunstenaars en 'skroivers' een podium, aangevuld met muzikaal talent uit de regio.

Het tonen van schilderijen, met verschillende afbeeldingen en technieken, en het voordragen van een bijbehorende -in het West-Fries- geschreven tekst, staat deze middag van 15.00 tot 17.00 uur centraal in Zorgcafé 't Koetje in Zandwerven. Susan Groot-Dekker van Werkgroep Toonbeeld Westfries: "Voor de bezoeker is het kijken, luisteren en genieten. Deze middag hebben we live muziek geregeld van Blaaskapel De Blauwe Reigers uit Heerhugowaard en Koos Konijn uit Abbekerk met mondharmonica."

Creatief idee

Toonbeeld Westfries is een creatief idee van Guido van Meerbeek (45) uit Spanbroek. Verder bestaat de werkgroep Toonbeeld Westfries uit Susan Groot-Dekker van de Expositiekring Opmeer, Jan Smit van Westfries Genootschap en Jaap Meester en Wilma Groot van Creatief Westfries. "Ik woonde in Zeeuws Vlaanderen", vertelt Guido. "Daar bestaat al een Toonbeeld. Naarmate ik het land in verhuisde, hield ik contact met mijn vader die daar bleef wonen. In de telefoongesprekken die door de jaren heen volgden, kwam de naam Toonbeeld regelmatig voorbij. Mijn vader ontmoette daar altijd creatieve geesten, of muzikanten om een band op richten, of om deel te nemen aan toneel. Tevens werd hij model voor een tekenaar van karakterkoppen. We moesten er vreselijk om lachen. Gelukkig zijn die tekeningen er nog. Mijn vader is er helaas niet meer. Een paar jaar geleden was ik gids in de museumboerderij in Hoogwoud. Om daar een terugkerend publiek te genereren bedacht ik Toonbeeld! Op maandelijkse basis, met als uitgangspunt: mensen kijken op de website naar aangeleverde schilderijen of andere kunst. Schrijvers laten zich inspireren en krijgen de kans hun tekst voor te dragen bij deze schilderijen en kunst. Om deze middag muzikaal aan te kleden, dacht ik open podium te bieden aan jong lokaal talent."

Samenwerken

Voordat alles een geheel werd, kwam Guido in contact met Susan en Jan. "Een samenwerking kwam tot stand. De websites van beide verenigingen konden dienen als platform om de schilderijen te plaatsen. Café het Koetje, Zandwerven 29, bood de ruimte. De toevoeging 'Westfries' staat voor de West-Friese taal die de schrijvers gebruiken. Muzikaal hebben wij de afgelopen jaren podium geboden aan solisten met gitaar, viool, piano en accordeon, maar ook aan een bigband. Dit jaar een blaaskapel en als toetje mondharmonica. Bezoekers kunnen eten en gezellig nazitten. Een zeer diverse middag voor iedereen. Je ziet en voelt het enthousiasme van organisatie, kunstenaars en belangstellenden."

Verbindende factor

Guido vertelt trots over Toonbeeld Westfries: "Je ziet een hele energieke groep mensen, waar ik tot de jongeren behoor! Allen hobbymatig en enthousiast bezig met hun taal, (schilder)kunst of musiceren. Dat is de verbindende factor. Met name de West-Friese taal verdiend de aandacht. Om mensen te interesseren voor het West-Fries, ben ik nu op zoek naar schrijvers, die in gewoon Nederlands misschien wel een schitterend West-Fries verhaal te vertellen hebben! Geïnspireerd door de schilderijen of kunstwerken van de website. Tevens is de site van Toonbeeld Westfries niet alleen voor kunstenaars van de kunstkring! Iedereen uit West-Friesland kan daar werk op plaatsen. Modern of abstract werk of schilderijen die West-Friesland weergeven. Alles is welkom, om de diversiteit te benadrukken."

Schilderij winnen

De entree voor bezoekers is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Na de voorstelling heeft iedereen gelegenheid om in 't Koetje heerlijk te eten en drinken en nog gezellig 'na-kletsen' onder de muzikale klanken van Koos Konijn. Wie tijdens het evenement een lootje kocht, maakt kans een olieverfschilderij van Susan Groot-Dekker. De winnaar wordt dan bekend gemaakt.

Meer informatie over Toonbeeld Westfries, kijk op www.expositiekringopmeer, www.westfriesgenootschap.nl en www.t-koetje.nl. "Het is de bedoeling dat Toonbeeld Westfries een terugkerend open podium wordt. We zijn altijd op zoek naar West-Friese kunstenaars,'skroivers' en muzikaal talent", laat Susan weten. "Iedereen is van harte welkom om te stappen in de wereld van West-Fries."

Meer berichten