Maud is blij met Kookcafé CookAUT!

Partnerbijdrage

ZWAAG/ENKHUIZEN - Toen Masja Kreuk hoorde over Kookcafé CookAUT!, waar kinderen met autisme en/of AD(H)D wekelijks samenkomen om te koken en bakken, was ze meteen enthousiast.

Partnerbijdrage dossier

Kreuk vertelt: "Toen ik thuis kwam met het verhaal over kookcafé CookAUT! wilde mijn dochter Maud er zo graag naar toe. Maar dat kon nog niet; ze had nog geen diagnose voor een vorm van autisme. Wel zat ze al in een onderzoekstraject hiervoor." Later werd bij Maud dan toch de officiële diagnose Autisme gesteld. Kreuk weet het nog goed: "Maud reageerde meteen verheugd: 'Nu mag ik naar het kookcafé!' We hebben haar aangemeld en Maud kon meteen terecht. En wat vindt ze het leuk!"

Opsteker

Maud zit in een groepje van vier kinderen van acht tot elf jaar met een professionele begeleidster. De kinderen komen uit de omgeving, sommigen zitten in Lelystad op school en worden na school naar Zwaag gebracht om daar naar Kookcafé CookAUT! te gaan. Samen leren ze van alles: samenwerken met elkaar, met elkaar leren omgaan, structuur aanbrengen. "En wat ook leuk is", licht Kreuk enthousiast toe: "op het eind van de middag, na het proeven van het gemaakte lekkers, gaan ze alles nabespreken. De kinderen mogen vertellen hoe het is gegaan en ze leren elkaar positieve feedback te geven; elkaar een opsteker geven. Zo mooi!"

Doelen

Kreuk raadt iedereen die een kind heeft met een vorm van autisme en/of AD(H)D om naar Kookcafé CookAUT! te gaan. "De kinderen worden er zó blij van. Ze gaan er met plezier heen en ondertussen wordt er gewerkt aan de doelen die er gesteld zijn."

Blij kind

Kreuk benadrukt nog een andere reden om het te willen aanraden: "Ook voor de ouders is er even een moment voor jezelf. Het geeft je even wat ruimte: Tijd voor jezelf, maar niet meteen een hele middag - of zelfs een dag - je kind weg. Dat vond ik zelf namelijk een stap te ver." Kreuk geeft aan dat haar moederhart sneller gaat kloppen als haar dochter weer thuiskomt na een middag koken. "Je krijgt na afloop een blij kind terug, zo fijn! Maud vertelt over hoe het was, dat is al leuk. En dan, op de dagen dat ze iets lekkers mee heeft, gaan we samen proeven. Een mooi moment."

Kinderkookcafé CookAUT is in Zwaag en Enkhuizen actief. Meer informatie over Kookcafé CookAUT!: www.buroflo.nl.