Het Westfries Museum verandert in een grote projectiewand waarop een spectaculaire beeld- en geluidsshow wordt gepresenteerd.
Het Westfries Museum verandert in een grote projectiewand waarop een spectaculaire beeld- en geluidsshow wordt gepresenteerd. ((Foto: aangeleverd))

Roode Steen wordt openluchttheater

HOORN - 'Wanneer de zon ondergaat, komt de geschiedenis tot leven'. Dat is wat de initiatiefnemers van het videomapping evenement 2019 voor ogen hebben. De Roode Steen in Hoorn wordt een openluchttheater en het Westfries Museum verandert in een grote projectiewand waarop een spectaculaire beeld- en geluidsshow wordt gepresenteerd. Hoorn sluit hiermee op unieke wijze aan bij de landelijke viering van het Jaar van de Gouden Eeuw. Samen met tientallen andere activiteiten en evenementen grijpt de gemeente dit themajaar aan om Hoorn als 'Stad van de Gouden Eeuw' te promoten.

In het Jaar van de Gouden Eeuw zijn staan tientallen activiteiten en evenementen in dit thema op het programma. Highlights zijn onder andere de Gouden Eeuw Route langs de vijftig West-Friese iconen uit de Gouden Eeuw en Batavia 1627 in virtual reality in het Westfries Museum. Stichting 'Het verhaal van Hoorn' voegt daarbij een uniek audiovisuele spektakel 'Twee Graden' over Hoorn in de Gouden Eeuw dat vanaf 23 augustus tot en met 22 september telkens om 21.00 uur te zien is op de Roode Steen.

Videomapping is het projecteren van een video-animatie op een object, waarbij de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het gebouw. Door de grote van de projectie, de speciale 3-D-effecten en een imposante soundscape wordt een indrukwekkende beleving gecreëerd.

Het project 'Twee Graden' vertelt het verhaal over ondernemerszin in tijden van klimaatverandering. Hoe de kooplieden uit Hoorn de transporteurs van Europa werden door in te spelen op kansen die de klimaatverandering van toen hen bood. Hoe ze graan uit de Oostzeegebieden haalden om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Deze 'moedernegotie' was de ruggegraad van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt.

Stichting 'Het verhaal van Hoorn' wordt gevormd door Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Vormgevers. Daarnaast wordt het initiatief ondersteund door vele organisaties zoals Evenementenstichting Roode Steen en Hoorn Marketing. Samen met de gemeente Hoorn werd een solide basis gelegd om van dit project een succes te maken. Kijk voor een eerste indruk op www.wfm.nl/tweegraden .

Meer berichten