De Hoornse wethouder Samir Bashara van cultuur en programmacurator Yvonne Molenaar van Rijksmuseum Muiderslot maakten als eersten een selfie.
De Hoornse wethouder Samir Bashara van cultuur en programmacurator Yvonne Molenaar van Rijksmuseum Muiderslot maakten als eersten een selfie. ((Foto: WFM/Benno Ellerbroek))

Gouden-Eeuwselfie met Dirk & Dirkje

HOORN - Bij het Westfries Museum op de Roode Steen in Hoorn staan sinds 11 juli twee unieke Gouden-Eeuwkostuums waarmee bezoekers hun eigen Gouden Eeuw-selfie kunnen maken. De kostuums voor Dirk & Dirkje zijn gemaakt door kunstenares Ella Siekman naar een idee van Sigrid van der Meulen. De Hoornse wethouder Samir Bashara van cultuur en programmacurator Yvonne Molenaar van Rijksmuseum Muiderslot maakten als eersten een selfie.

Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. "Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Met de hashtag #dirkdirkjehoorn gaan de foto's via de sociale media zo de hele wereld rond. Dat is toch een prachtig idee?"

Weerbestendig

Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. "Voor de Dirk & Dirkje-kostuums heb ik me laten inspireren door schilderijen uit de zeventiende eeuw. Maar het zijn zéker geen reproducties. Ik houd ervan om beeldbepalende vormen te benadrukken. Een beetje overdrijven mag best." Extra uitdagend was dat de kostuums weerbestendig moesten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.

Dankzij een geslaagde crowdfundingactie zijn de kostuums precies zo geworden als de initiatiefneemsters voor ogen stond.

Meer berichten