Simone van der Vlugt komt naar boekhandel Stumpel

Algemeen
Simone wordt geïnterviewd door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.
Simone wordt geïnterviewd door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Schrijfster Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) komt zaterdag 7 september om 15.00 uur naar Boekhandel Stumpel in Hoorn ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe historische roman 'Schilderslief'. Simone wordt geïnterviewd door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en groot kenner en liefhebber van Rembrandt. Daarna is er ruimte voor vragen van het publiek en zal Simone haar boeken signeren.

'Schilderslief' gaat over Geertje Dircx, de huishoudster en geliefde van Rembrandt van Rijn. Geertje wordt geboren in Edam, maar gaat naar Hoorn om daar te werken in een herberg op het Oude Noord, trouwt en woont korte tijd aan de Appelhaven. Nadat ze veel te jong weduwe wordt, werkt zij als kindermeisje bij een welgestelde familie aan de Oude Doelenkade. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is.

Na haar dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia's erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt.

Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken. Met 'Schilderslief' wil ze graag eerherstel voor Geertje Dircx bereiken.

Zaterdag 7 september is iedereen vanaf 15.00 uur van harte welkom bij Boekhandel Stumpel op het Grote (Oude) Noord in Hoorn. De toegang is gratis.