In een spectaculair decor neemt Ad Geerdink zijn publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw.
In een spectaculair decor neemt Ad Geerdink zijn publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw. ((Foto: WFM/Benno Ellerbroek))

Theaterlezing De Verwonderingh in Schouwburg Het Park in Hoorn

HOORN - Rasverteller Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, verzorgt zaterdag 5 oktober in Schouwburg Het Park in Hoorn een theaterlezing over de Gouden Eeuw. In een spectaculair, toneel vullend decor neemt hij zijn publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing De Verwonderingh wordt ondersteund met animaties en zeventiende-eeuwse livemuziek van muziekensemble De Zoete Inval.

In de zeventiende eeuw ontwikkelde de Noordelijke Nederlanden met amper anderhalf miljoen inwoners zich tot hét handelscentrum van de wereld. Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor die wonderbaarlijke ontwikkeling. "Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren tegelijk schipper, koopman, reder en patroon van een kolonie. Ze blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn die je in de meest verre uithoeken ter wereld kon tegenkomen en die overal handelsmogelijkheden zag. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?"

Thuisblijvers

Niet alleen de wereld van de kooplieden en zeelui veranderde drastisch in de Gouden Eeuw. Ook die van thuisblijvers ging in twee generaties tijd volledig op z'n kop. Ad Geerdink vertelt met verve hoe de wereld langzaam maar zeker de West-Friese huiskamer binnendrong. Het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderden. Onze voorouders konden zich verwonderen over een wereld die vele malen rijker, groter en gevarieerder was dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Theaterlezing De Verwonderingh wordt opgeluisterd met muziek van De Zoete Inval met Irene van der Laan (draailier en percussie), Danielle Janssen (contrabas) en Cor van Sliedregt (gitaar, mandoline en bouzouki). De lezing op zaterdag 5 oktober begint om 19.30 uur en duurt negentig minuten. Kaarten zijn te koop via www.hetpark.nl.

Meer berichten