Schilder Ruud Spil staat bekend om zijn koeienportretten.
Schilder Ruud Spil staat bekend om zijn koeienportretten. ((Foto: Marcel Rob))

Schilder Ruud Spil brengt koeien naar Theater Het Pakhuis in Hoorn

HOORN - Schilder Ruud Spil staat bekend om zijn koeienportretten. Wat fascineert hem zo aan deze dieren? En hoe krijgt hij ze zo levensecht op het doek? Zondag 29 september geeft Ruud in 'Koe & Kunst' antwoord op deze vragen. Met livemuziek van The Old Cowhand en vertoning van de docu 'De koeienschilder' van Pelle Koornstra. Een middag vol koeien, kunst en muziek.

Ruud Spil (1961 Zwaag) studeerde aan de Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een bevlogen schilder van vee en maakt veelal persoonlijke portretten van koeien. Geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland zit 'de koe' hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platteland. Tegelijkertijd documenteert Ruud met het vastleggen van Oudhollandse koeienrassen en (grup-) stallen het Nederlands agrarisch erfgoed.

Tijdens de middag in Theater Het Pakhuis wordt de koe geëerd in woord, beeld en geluid. Ruud zelf geeft een beknopte lezing over de koe in de kunst. Aansluitend kunnen bezoekers genieten van de documentaire 'De koeienschilder' van Pelle Koornstra en brengt The Old Cowhand een muzikale ode aan boer en koe. De band bestaat naast Ruud Spil op banjo uit Dolf Evers (gitaar) en Nico Keereweer (viool). In de foyer van het theater is bovendien een expositie te zien met schilderijen van Spil.

Aanvang 15.00 uur. Meer informatie: www.pakhuishoorn.nl.

Meer berichten