West-Friesland op Zondag mag drie exemplaren van 'De belofte' van André Nuyens weggeven. Kans maken? Stuur ons een mailtje.
West-Friesland op Zondag mag drie exemplaren van 'De belofte' van André Nuyens weggeven. Kans maken? Stuur ons een mailtje. ((Foto: aangeleverd))

Nieuwe historische jeugdroman van André Nuyens

HOORN - Maerten van Wuyver vertrekt als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften naar Oost-Indië. Tijdens de lange zeereis zijn de ontberingen soms zo zwaar dat hij zich afvraagt of hij ooit in Oost-Indië zal aankomen. Gelukkig wordt hij geholpen door de vlot gebekte Dirkje die hem met raad en daad bijstaat. Maar hij gedraagt zich anders dan de andere zeelieden. Wie is hij eigenlijk? In ieder geval loopt alles anders dan gedacht. Dit is de ietwat mysterieuze tekst op de achterflap van de nieuwe historische jeugdroman van André Nuyens.

Het verhaal speelt zich af in Hoorn, op een VOC-schip en in het verre Batavia. Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. Op de lange reis lagen veel gevaren op de loer: schipbreuk in een hevige storm, overval door piraten, muiterij en honger. Bij Kaap De Goede Hoop had de VOC een fort gebouwd dat diende als verversingstation voor water, vlees, groente en eventuele reparatie van schade aan een schip.

Tegen de achtergrond van een groeiend en bloeiend Batavia speelt een deel van het verhaal zich af waarbij de schrijver nu eens niet verhaalt van de geweldige successen van de VOC, maar vooral oog heeft voor de vaak te ambitieuze Hollanders die tegen elke prijs fortuin najoegen in een bijna ondraaglijk klimaat, voor de inheemse bevolking die zonder mededogen onderdrukt werd en vaak als slaaf werkte in dienst van de kooplieden in Batavia, voor het handjevol jonge vrouwen dat de overtocht waagde en hoopte op een beter leven dan in Holland door een eenzame kapitein aan de haak te slaan…

Achter in het boek staat een korte geschiedenis van de VOC. Ook is een stadswandeling in het boek opgenomen want veel van de rijksmonumenten in Hoorn zijn gebouwd in de tijd van de VOC. Naar aanleiding van de verschijning van dit boek houden boekbinders uit Nederland en België een expositie in Hoorn. Zo'n 35 boekbinders hebben van de losse katernen van De Belofte op eigen wijze een binding en omslag van het boek gemaakt. De tentoonstelling begint 3 oktober en is tot 11 november te zien in de Centrale Bibliotheek, verhuist daarna tot 9 december naar de foyer van Schouwburg Het Park en is tot 15 januari 2020 te bezichtigen in het Westfries Archief. Elke bezoeker wordt uitgenodigd mee te kiezen voor de mooiste boekband in verband met de publieksprijs.

De Belofte, verschenen bij uitgeverij Cichorei, is verkrijgbaar in elke boekhandel. West-Friesland op Zondag mag drie exemplaren weggeven. Kans maken? Stuur een mailtje onder vermelding van 'De Belofte' naar redactie.wfr@rodi.nl met vermelding van naam, adres en woonplaats. De winnaars krijgen het boek thuis gestuurd. Reageren kan tot uiterlijk dinsdag 8 oktober.

Meer berichten