Irene Moors, Carlo Boszhard en museumdirecteur Hans Stuijfbergen.
Irene Moors, Carlo Boszhard en museumdirecteur Hans Stuijfbergen. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Carlo en Irene openen Telekids-expositie in Museum van de 20e Eeuw

HOORN - 'Ga maar lekker zitten dan zal ik je verwennen'; voor een hele generatie Nederlanders klinkt dit heel bekend in de oren. Het is de eerste openingstune van het legendarische jaren-negentig-kinderprogramma Telekids. In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is vanaf nu een expositie te zien over dit razend populaire programma. Aanleiding is het feit dat het op 2 oktober exact dertig jaar geleden is dat het programma van start ging bij RTL 4. Tien jaar later kwam er een einde aan het veelbekeken programma met Carlo en Irene. Woensdag 2 oktober werd de expositie feestelijk geopend door 'het pittigste setje van de Nederlandse televisie' zelf. "Wij hopen dat iedereen net zo blij wordt van deze expositie als wij zelf", laat Irene Moors weten.

Werkelijk iedereen heeft wel herinneringen aan het Telekids van toen. Je keek er als kind zelf naar óf jouw kinderen waren groot liefhebber en dus keek je mee. "Het programma behoort in mijn ogen tot ons cultureel erfgoed", zegt museumdirecteur Hans Stuijfbergen. "Telekids heeft tv-geschiedenis geschreven. Het programma verdient gewoon een tentoonstelling." Naast de bijzondere expositie met tal van relikwieën heeft het Museum van de 20e Eeuw het initiatief genomen een boek samen te stellen over het populaire kinderprogramma. De eerste exemplaren reikte Hans woensdag uit aan Carlo, Irene en Daphny Muriloff - ook wel bekend als 'de buurvrouw' - die het programma al die jaren produceerde. Het boek is te koop in de museumwinkel en via de website van het museum.

Tijdens de expositie, die loopt tot en met 21 juni 2020, gaat een ware schatkist aan Telekids-herinneringen open. "We hebben de beschikking gekregen over een grote hoeveelheid fragmenten en attributen", vertelt Hans Stuijfbergen. "Daarvoor hebben we stad en land afgezocht. Een aantal fans heeft voorwerpen beschikbaar gesteld, onder wie Kai Merckx van Qmusic. Hij heeft een zelfgemaakt Telekids-logobord aan het museum uitgeleend. Maar ook het Mega Blubber Power Race-pak en de Vraag Maar Raak Gast-stoel zijn door fans beschikbaar gesteld. Carlo en Irene zelf verleenden ook hun medewerking en hadden thuis op zolder genoeg spullen voor de expositie liggen. "Ik ben blij dat mijn zolder weer lekker opgeruimd is", lacht Irene. De leukste fragmenten en mooist bewaarde memorabilia worden tentoongesteld en hoogtepunten, zoals Pittige Tijden, beelden achter de schermen en de afscheidsshow op 2 oktober 1999 zien bezoekers terug in de expositie. En wat te denken van de Vliegende Ouwe Taart, Harry de Hengst, Mevrouw Zuurtje & Mevrouw Pruimpje en Giechel & Goochel? Een feest der herkenning! " ."Wij zijn in ieder geval lyrisch over de tentoonstelling", besluit Irene. "Het voelt weer helemaal écht als toen."

Meer informatie: www.museumhoorn.nl.

Meer berichten