Didi Oberman (l) en Jet Willems, twee van de zestien kunstenaars die exposeren tijdens de herfstexpositie 'De Gouden Eeuw'.
Didi Oberman (l) en Jet Willems, twee van de zestien kunstenaars die exposeren tijdens de herfstexpositie 'De Gouden Eeuw'. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Kunstenaars beleven Gouden Eeuw bij Kunst in de Kas Zwaag

ZWAAG - Specerijen, rijkdom, maar ook slavenhandel en ziektes; de Gouden Eeuw kent veel positieve, maar ook negatieve associaties. Iedereen heeft op deze periode in de geschiedenis een eigen kijk. Zo ook zestien kunstenaars die aangesloten zijn bij Kunst in de Kas in Zwaag. Voor de expositie 'Verborgen kunstenaars beleven de Gouden Eeuw' zijn zij aan de slag gegaan met dit thema. Zondag 20 oktober kan iedereen het resultaat bekijken bij Kunst in de Kas. Twee van de deelnemende kunstenaars zijn Didi Oberman (40) en Jet Willems (56). "Een hele eer dat wij hiervoor gevraagd zijn", laat Jet weten. "Het was spannend en tegelijkertijd heel leuk om te doen."

Didi Oberman uit Zwaag staat bekend om haar abstracte kunstwerken, gemaakt met acrylverf. "Ik gebruik graag natuurlijke materialen, zoals zand en papier, in combinatie met pasteltinten en aardekleuren. Bij de Gouden Eeuw denk ik al snel aan aardekleuren, dus ik kon me eigenlijk meteen heel goed vinden in dit thema. Bovendien heb ik zelf tien jaar in de binnenstad van Hoorn gewoond, de stad van de Gouden Eeuw. Voor het project heb ik me verdiept in de VOC-tijd en met name de kledij uit die tijd intrigeerde mij. De pracht en praal, parels, strakke lijfjes, boljurken; daar ben ik mee aan de slag gegaan en het resultaat is deze jurk, gemaakt van lagen papier. Met mijn werk laat ik de rijkdom, de gouden tijd zien. Om dat te benadrukken heb ik er bladgoud in verwerkt." Didi werkt aan huis, in haar eigen tuinhuisje dat ze om liet bouwen tot ateliertje. "Een heerlijke plek om te werken. Ik ben erg visueel ingesteld. Ook bij het onderwerp 'Gouden Eeuw' had ik direct allerlei vormen in mijn hoofd. Van tevoren maak ik nooit een schets, ik begin gewoon. En ja, soms gaat dat fout. Dan gooi ik het weg en begin opnieuw. Vaak werk ik zelfs aan twee of drie stukken tegelijk", lacht Didi. "Tijdens dit project kreeg ik het trouwens wel even Spaans benauwd. Ik werk normaal gesproken nooit met deadlines en die had ik nu wél. Dat was even spannend, maar het is gelukt. Ik ben blij met het resultaat en vond het een superleuk project."

Donkere kant

Ook Jet Willems uit Zwaag focust zich op abstracte kunstwerken. "Elk schilderij dat ik maak is een zoektocht", legt ze uit. "Het is best moeilijk om ideeën en gevoelens om te zetten in een abstract beeld. Voor dit project heb ik me helemaal verdiept in de Gouden Eeuw. In eerste instantie werd ik geraakt door de rijkdom en kleding uit die tijd. Toch komen die onderwerpen niet terug in mijn schilderij. Mijn vader was vroeger zeeman en zo kwam ik op 'scheepvaart en handel'. Ik besloot daar iets mee te doen. Hoorn is rijk geworden door de handel in specerijen, maar er was natuurlijk ook een donkere kant aan het verhaal. De vele moorden, zoals die op de Banda-eilanden, en de grote hebzucht waar ik over las, grepen mij bij de keel. Op een intuïtieve manier ben ik aan het werk gegaan. De grote lijnen zaten in mijn hoofd, maar het doek heeft zich verder zelf ontwikkeld. Het goud op het schilderij, dat staat voor nootmuskaat en foelie, is subtiel aanwezig. De kleuren groen - van de diepe zeeën die bevaren zijn - en rood - het bloed - komen in dit werk veel terug. Maar iedereen mag er natuurlijk iets anders in zien. Ik vraag de kijker daarom vaak: wat doet het werk met jou? Welk gevoel krijg je erbij? Wat zie je? Iedereen interpreteert mijn werk weer anders. En de één vindt het mooi, de ander niet. Kunst moet je raken in je ziel; daar gaat het wat mij betreft om."

Boek

Alle kunstwerken zijn op initiatief van Stichting Kunst in de Kas gepubliceerd in het boek 'Verborgen kunstenaars beleven de Gouden Eeuw', geschreven en samengesteld door Faralda Houthuijsen. Het boek, vormgegeven door Milan Nowak, is voor vijftien euro te koop via de website www.kunstindekas.nl/boek/ en natuurlijk op 20 oktober tijdens de expositie zelf.

Stichting Kunst in de Kas biedt een multimediaal platform voor kunstenaars uit de regio. Kunstenaars krijgen expositieruimte in de kas en aandacht op de website en social media. 'Verborgen kunstenaars' met een grote K krijgen een podium bij Kunst in de Kas. Het project over de Gouden Eeuw heeft geresulteerd in heel diverse kunstwerken; van fotografie tot schilderkunst en van keramiek tot fractal art. Nieuwsgierig geworden? Kom alle zestien kunstwerken zondag 20 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur bekijken aan Beatrixstraat 3a in Zwaag. De expositie wordt gelardeerd met poëzie. Een a capella-kwartet verzorgt muzikale optredens. De toegang is gratis. Meer informatie: www.kunstindekas.nl. Kijk ook eens op www.didioberman.nl en www.jetwillemsart.com.


Meer berichten