Nel Tiepel van Debutade schilderde een Oost-Indiëvaarder onder vol zeil.
Nel Tiepel van Debutade schilderde een Oost-Indiëvaarder onder vol zeil. ((Foto: aangeleverd))

Debutade bij Oud Hoorn

HOORN - In de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn hangen momenteel een kleine dertig werken van leden van het Teekengenootschap Debutade. Saillant detail: J.C. Kerkmeijer (oprichter van Oud Hoorn) was begin vorige eeuw enige tijd tekenleraar en directeur bij Debutade. Dus de expositie onder de titel 'Gouden eeuws goud: Debutade bij Oud Hoorn' bundelt het tweeledige verleden op een treffende manier. De expositie duurt tot en met medio december.

Debutade is al meer dan 150 jaar een levendige vereniging. Momenteel hanteren tachtig volwassenen pen, penseel of potlood. Ook wordt veel aandacht besteed aan de jeugdopleiding. Bij Debutade worden de leden begeleid door ervaren kunstenaars en alle technieken komen aan bod.

Nootmuskaatplant

Bij de expositie bij Oud Hoorn hangen olieverven, tekeningen, gouaches en aquarellen. Uiteraard hebben de leden van Debutade aansluiting gezocht bij het jaar van de Gouden Eeuw. Praktisch alle onderwerpen hebben iets met die zeventiende eeuw te maken, zoals de nootmuskaatplant die vereeuwigd werd door Theo van Baar. Nootmuskaat uit het verre Indië kwam in die Gouden Eeuw met talloze Oost-Indiëvaarders naar Hoorn en bracht enorme rijkdom. Die rijkdom uit zich ook in het zeventiende-eeuwse bloemstuk van Bep Timmer en de verschillende tekeningen en aquarellen van Lida Verkleij en Anneke Vijzelaar van Hoornse gevels, die praal en pracht uitstralen. Saskia Bouwen schilderde zo'n zeilende Oost-Indiëvaarder en Nel Tiepel maakte een portret van de Hoornse schilder Rotius (van de schutterstukken in het Westfries Museum). Er is uiteraard veel meer Debutade-werk te zien bij Oud Hoorn.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 10.00 tot 14.00 uur.

Meer berichten