Zaterdag 16 november meert de Sint samen met 125 pieten aan in Hoorn.
Zaterdag 16 november meert de Sint samen met 125 pieten aan in Hoorn. ((Foto: aangeleverd))

Intocht Sinterklaas in Hoorn grootser dan ooit

HOORN - De Hoornse intocht van Sint-Nicolaas wordt dit jaar - zaterdag 16 november - grootser en specialer dan ooit. Zo wordt dit jaar gebruik gemaakt van de Hydrograaf, oftewel de Pakjesboot 12. De enige echte officiële landelijke intochtstoomboot die dit jaar niet terecht kon in Apeldoorn en daarom naar Hoorn komt. Deze wordt begeleid door de Hoornse Zeevaardersvloot op schepen van het Centrum Varend Erfgoed en door de Halve Maen die de komst van de stoomboot met passend kanongebulder zal aankondigen.

's Middags en de zondag na de intocht kan de Pakjesboot 12 worden bezocht aan het Oostereiland en ook de Halve Maen en het Westfries Museum haken aan met diverse activiteiten. Omdat er dit jaar zo'n groot schip is, komen er ook veel pieten mee: maar liefst 125! En in de optocht lopen drie orkesten mee, te weten de Showband Hoorn, Het Pepernotenorkest en de Soundflex Caribean Brassband.

Op uitnodiging van de binnenstadsondernemers, de gemeente Hoorn en Kinderopvang Berend Botje meert de stoomboot van Sint-Nicolaas af in de haven van Hoorn. Vergezeld van 125 pieten, de hoofdpiet, de schimmel en natuurlijk beladen met duizenden pakjes en een ruim vol pepernoten wordt de goedheilig man welkom geheten door burgemeester Jan van Nieuwenburg en Berend Botje Kinderburgemeester Yuna Starke (6) en de vele duizenden kinderen die naar de haven komen.

Vanaf het podium op de Oude Doelenkade wordt een programma door Meneertje Jack verzorgd en als alles goed gaat vaart Sinterklaas rond 11.30 uur de haven binnen. Hij neemt uitgebreid de tijd om de kinderen te begroeten. Daarna volgt een optocht door de binnenstad met een aantal stops. Om 11.30 uur start een programma op de Roode Steen met dans- en muziekpieten. Sint-Nicolaas stapt rond 12.15 uur van zijn paard om deel te nemen aan een welkomstceremonie door De Club van Sinterklaas. Daarna volgt een rondgang door de stad en is er rond 14.00 uur een afsluitend programma op de Roode Steen met de prijsuitreiking voor het mooist verklede sintje of pietje. Sinterklaas heeft speciale spionpieten aangesteld die in de gaten houden wie een prijs zou kunnen winnen. Potentiële winnaars worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op het podium na afloop van de rondrit, daar wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

Kijk voor het volledige programma en alle extra activiteiten op www.intochthoorn.nl.

Meer berichten