Expreszo Theatersport staat 16 november in Theater Het Pakhuis op het toneel tijdens een theatersportwedstrijd.
Expreszo Theatersport staat 16 november in Theater Het Pakhuis op het toneel tijdens een theatersportwedstrijd. ((Foto: aangeleverd))

Theatersportwedstrijd Expreszo in Hoorn

HOORN - Expreszo Theatersport staat zaterdag 16 november om 20.30 uur in Theater Het Pakhuis (Onder de Boompjes 21 in Hoorn) op het toneel tijdens een theatersportwedstrijd. Ze spelen tegen een ander team uit Haarlem genaamd 'Nautisch Kijken'. Een mooie aanleiding om het thuisteam, bestaande uit Yngwie Ferweda, Kim Vissers, Erik Wajer en Martine Meester, aan de tand te voelen over dit fenomeen.

Waarom zitten jullie bij Expreszo? Wat vinden jullie leuk aan theatersport?

Yngwie: "Dat brengt mij een jaar of 10 terug. Toen dacht ik: ik wil iets met improvisatie, ik wil iets met toneel. Ik was op school al bezig met toneel en dit kwam toen toevallig langs. En het is leuk."
Erik: "Het is iets wat eigenlijk helemaal niet bij mij past. Je zou hele andere dingen verwachten bij mij. Het is gewoon leuk om te doen en ik heb daarbij mijzelf ook verrast. Het is zo anders dan wat ik normaal doe."
Kim: "Ik vind het leuk dat je in onverwachte situaties terecht komt en dat je het daarmee moet doen. Anders dan bij scripttheater mag je bij theatersport alles zelf verzinnen. Je hoeft geen tekst uit je hoofd te leren maar alles ontstaat op het podium."
Martine: "Ik heb lang toneelgespeeld, en nu onze dochters wat groter zijn, ging het weer kriebelen, maar steeds dezelfde stukken oefenen en teksten leren, daar zag ik wat tegenop. Toen dacht ik aan theatersport, wat me superleuk leek, maar ik wist helemaal niet of ik dat kon. Ik waagde toch de sprong en het is nog leuker dan ik gedacht had; de variatie, van niets iets maken, van de ene verrassing in de andere belanden."

Waarom is het zo leuk om in het publiek te zitten bij een theatersportwedstrijd?

Martine: "Ook als publiek val je van de ene verrassing in de andere, heb je invloed op waar het over gaat, maar kun je tegelijkertijd lekker ontspannen kijken en beoordelen."
Erik: "Je wordt continu verrast door vreemde werelden, vreemde mensen, vreemde typetjes."
Yngwie: "En de interactie. Je hebt zelf inbreng en invloed op wat er gebeurt in een wedstrijd en op de puntentelling. Sponsen naar de rechters gooien is ook altijd leuk."

Hoe ziet een theatersportwedstrijd er precies uit? Wat gaat er gebeuren tijdens zo'n wedstrijd?

Yngwie: "Je hebt twee teams, één thuisteam en een uitteam, die ergens anders vandaan komt en bij ons komt spelen. We spelen om en om scènes en er wordt tussendoor ook ingehaakt door de presentator en de rechters. En er is een muzikant die het helemaal begeleidt. Kortom: een heel leuk korte-scene-festijn van muzikaliteit, humor en drama."

Het is natuurlijk allemaal improvisatie. Sta je ook weleens met je mond vol tanden?

Kim: "Jazeker, maar dat is niet erg. Dan hoop je dat je gered wordt door een medespeler. Als dat niet zo kan je het met je mond vol tanden staan juist gebruiken in je spel."
Martine: "Het spel gaat wel eens sneller dan ik denken kan, gelukkig zijn we met meer en staat het spel zo nooit stil."
Erik: "Je hebt ook nog de rechters die je helpen in dat soort situaties."

Hoe kunnen mensen aan kaartjes komen?

Yngwie: "Via www.pakhuishoorn.nl, telefonisch via 0229-247202 of gewoon aan de kassa op de avond zelf."
Erik: "Maar wees er wel op tijd bij! Het is vaak uitverkocht."

Meer berichten