'Orange the World' is de internationale campagne van de Verenigde Naties 'Stop geweld tegen vrouwen en meisjes'.
'Orange the World' is de internationale campagne van de Verenigde Naties 'Stop geweld tegen vrouwen en meisjes'. ((Foto: aangeleverd))

West-Friesland kleurt oranje tijdens 'Orange the World'

HOORN - Soroptimistclub Hoorn e.o. maakt zich sterk voor het zoveel mogelijk oranje laten kleuren van West-Friesland. De West-Friese gemeenten verlenen hun medewerking aan de campagne 'Orange the World' door het in oranje uitlichten van bouwwerken. 'Orange the World' is de internationale campagne van de Verenigde Naties 'Stop geweld tegen vrouwen en meisjes'. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van bijzondere bouwwerken een onderdeel van deze campagne. In meer dan honderd landen vinden activiteiten plaats. Oranje staat voor de dagenraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagneperiode loopt van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

De nationale start van 'Orange the World' vindt plaats op 25 november om 19.00 uur in het centrum van Nederland met medewerking van de ministers Ingrid van Engelshoven en Sigrid Kaag. Op dit moment zijn de volgende acties bekend die binnen West-Friesland ten aanzien van de Orange the World-campagne plaatsvinden:

In Enkhuizen geeft wethouder Dorus Luyckx op 25 november boven op de Drommedaris het startsein voor de campagne Orange the World. Vanaf dat moment kleurt de Drom oranje. In Enkhuizen worden tijdens de campagne verder het stadhuis en de Koepoort in het oranje uitgelicht.

In Medemblik start wethouder Joset Fit de campagne door het ontsteken van de oranje verlichting bij het oude stadhuis van Medemblik. Daarnaast kleuren de molen in Wervershoof en het gemeentehuis in Wognum gedurende de zestien campagnedagen oranje.

Gemeente Stede Broec ondersteunt de Orange the World-campagne door het oranje kleuren van het Postkantoor en het Carillon. In dezelfde gedachte kleurt gemeente Drechterland tijdens de campagneperiode het gemeentehuis Drechterland en het aangrenzende plein in het oranje licht.

Gemeente Opmeer neemt actief deel aan de campagne door het oranje aanlichten van het Raadhuis in Hoogwoud, de kerk in Hoogwoud en het raadhuis en het kerkje in Spanbroek.

Verder wordt binnen diverse kerken in West-Friesland aandacht besteed aan de campagne door het vertellen over de campagne en het ontsteken van een oranje kaars. Ook besteden diverse particuliere organisaties - zoals Startwijzer, Omring West-Friesland en de apotheek in Wognum - aandacht aan Orange the World.

Speciaal in Hoorn

Zaterdag 30 november is Soroptimistclub Hoorn e.o. in de binnenstad van Hoorn aanwezig om aandacht te vragen voor Orange the World. Daarbij worden oranje potloden uitgedeeld waarmee een handtekening gezet kan worden ter ondersteuning van de campagne. Op 10 december, de laatste dag van de Orange-campagne, vindt om 19.00 uur een slotbijeenkomst plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. De bijeenkomst wordt gevuld met oranje licht, bijpassende teksten, toepasselijke muziek in live a capella-uitvoering en symboliek om de campagne te ondersteunen. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten