Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten.
Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten. ((Foto: Inge Pfeiffer, Natuurmonumenten))

Lezing 'Koele Wateren' in Westfries Museum Hoorn

HOORN - Nederland is gevormd door water. De veertig schilderijen uit het Rijksmuseum laten in de tentoonstelling Koele Wateren - op dit moment te bewonderen in het Westfries Museum in Hoorn - op indrukwekkende wijze onze eeuwenlange strijd én samenwerking met het water zien. Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten, bekijkt onze verbondenheid met het water (als vriend én vijand) vanuit zijn perspectief als landschapshistoricus. Hij verzorgt zondag 26 januari een lezing in het museum aan de Roode Steen 1.

Michiel Purmer maakt voor zijn lezing gebruik van de schilderijen van Koele Wateren en de gebieden van Natuurmonumenten. Hij focust zich op de rol van water in het Nederlandse landschap van toen en de natuurgebieden van nu. Biedt kennis uit het verleden inspiratie voor beheer van water, natuur en landschap nu en in de toekomst?

Dit zijn belangrijke vragen want Nederland verandert: de ontwikkeling van woningbouw, infrastructuur en landbouw is volop in beweging in ons bedrijvige land. Bovendien verandert de wereld om ons heen: denk aan de klimaatverandering en daarbij behorende opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Het zijn grote, nauwelijks te bevatten uitdagingen met een directe invloed op onze leefomgeving. Veel van die uitdagingen hebben te maken met water. Kan het verleden ons inspireren bij de zoektocht naar oplossingen? Kunnen we leren van wat we zien op de schilderijen van Koele Wateren én in de historisch waardevolle gebieden van Natuurmonumenten?

De lezing begint om 14.00 uur in de Schutterijzaal. Kosten zijn 7,50 euro per persoon (exclusief toegang tot het museum). Reserveren is noodzakelijk: www.wfm.nl/koele-wateren-nevenactiviteiten .

Meer berichten