Gouden Eeuw-lezing in Westfries Archief Hoorn

Algemeen
Portret van Claes Allertsz Boelens, schout van Hoorn (Collectie Rijksmuseum).
Portret van Claes Allertsz Boelens, schout van Hoorn (Collectie Rijksmuseum). (Foto: aangeleverd)

HOORN - Universitair hoofddocent Alexander van der Haven geeft donderdag 6 februari in het Westfries Archief een lezing over tolerantie en een kerkconflict in Hoorn. Het is de tweede van een serie lezingen die het Westfries Archief over de Gouden Eeuw organiseert.

De enige vervolging van joden in de zeventiende-eeuwse Republiek vond plaats in Hoorn in 1614-1615. Toen stonden drie bekeerlingen tot het jodendom terecht voor geloofsafval en het verleiden van andere christenen tot bekering. De rechtszaak is altijd gezien als een teken dat ook de Nederlandse tolerantie tegenover joden een duidelijke grens had. Uit een nauwkeuriger onderzoek komt echter een complexer beeld naar voren. Documenten in het Westfries Archief laten ook veel minder strenge houdingen tegenover bekering tot het jodendom zien en verraden dat de Hoornse regenten en predikanten in die jaren belangrijker problemen aan hun hoofd hadden dan 'joodse stoutigheden', namelijk de kerkstrijd tussen de remonstranten en de contraremonstranten. In de lezing wordt de kleurrijke geschiedenis van de bekeerlingen gereconstrueerd. Daarnaast toont de spreker aan dat de rechtszaak gezien moet worden als onderdeel van de kerkstrijd.

Het Westfries Archief beheert duizenden documenten uit de Gouden Eeuw. Ze zijn de belangrijkste verzameling primaire bronnen over West-Friesland in deze periode. Na elke Gouden Eeuw-lezing worden enkele relevante stukken uit de collectie van het archief getoond en toegelicht. De lezing begint om 20.00 uur. Het adres is Blauwe Berg 5c in Hoorn. Toegang is gratis, maar graag aanmelden via www.wfa.nl/lezing. De volgende Gouden Eeuw-lezing is donderdag 5 maart. Dan spreekt Dieuwertje Duijn over het archeologische en historische onderzoek naar dokter Zacheus de Jager uit Enkhuizen.