Floris voor zijn zelfgemaakte loopspookhuis dat hij verder wil uitbreiden. "Ik heb nog heel veel mooie ideeën."
Floris voor zijn zelfgemaakte loopspookhuis dat hij verder wil uitbreiden. "Ik heb nog heel veel mooie ideeën." ((Foto: Foto Hoekstra))

Floris (17) uit Hoorn zoekt overdekte ruimte voor zijn loopspookhuis

HOORN - Een huiveringwekkende horrorclown, bordjes met 'dead end' en 'keep out' en een angstaanjagend bewegend skelet; het is een opvallend en bijzonder tafereel op het balkon van een woning in de Hoornse binnenstad. Daar prijkt een griezelig loopspookhuis: Haunted House. Helemaal zelfgemaakt door de zeventienjarige Floris van der Meer.

De vierdejaars leerling van de Praktijkschool Westfriesland liet zich inspireren door het spookhuis op de Hoornse kermis. "Bij het opbouwen kwam - en kom - ik vaak kijken. Ik weet nog dat ik voor het eerst het spookhuis in mocht lopen, gewoon om even te kijken. Geweldig! De eigenaar, Jan Lemmerman, kent me ondertussen goed. Hij is zelfs een keertje bij me thuis geweest om mijn loopspookhuis te bekijken. Hij was erg onder de indruk. Details uit zijn spookhuis komen terug in de mijne. Jan vond het zó leuk dat ik sindsdien elke Hoornse kermis gratis zijn spookhuis in mag", lacht Floris.

Het begon allemaal op z'n dertiende. "Ik ben gek op spookhuizen. Met hulp van van mijn vader begon ik met het timmeren van een klein spookhuisje op ons balkon. Maar ik zat vol met ideeën, dus ik bleef uitbreiden. Mijn passie is om hem steeds mooier te maken en nieuwe effecten toe te voegen." Vader Ronald voegt eraan toe: "Wat ik zo grappig vind is dat Floris als klein kind hartstikke bang was voor het spookhuis. Hij kroop dan helemaal tegen me aan. En moet je hem nú zien!"

Geluids- en lichteffecten

Het loopspookhuis van Floris heeft twee deuren. Door de ene ga je naar binnen en bij de ander kom je er weer uit. Floris heeft een echt parcours gemaakt, zodat je precies weet hoe je moet lopen. Om het allemaal nóg spannender te maken, heeft hij geluids- en lichteffecten toegevoegd aan zijn spookhuis. "Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken en het spookhuis steeds professioneler te maken. En het mooie is: hij heeft ondertussen al heel wat stormen overleefd. Elke keer hou ik m'n hart vast als het hard waait, maar hij houdt zich staande. Als ik een overdekte ruime heb, hoef ik me geen zorgen meer te maken over het weer", lacht Floris. "De poppen die vóór het spookhuis staan, haal ik nu elke avond naar binnen."

Halloween

In je eigen spookhuis wil je natuurlijk mensen lekker laten schrikken. Daarom nodigde Floris afgelopen oktober via een flyer buurtbewoners uit om met Halloween langs te komen. "Er kwamen veel mensen kijken, ze waren nieuwsgierig naar wat ik gemaakt had. En ik kreeg heel leuke reacties." Floris is nu dus naarstig op zoek naar een overdekte ruimte. "In een loods, garage of schuur kan ik mijn hobby verder uitbouwen; ik heb nog heel veel mooie ideeën! Zo wil ik een groter parcours maken met meer gangen. Bovendien kan ik op zo'n plek veel makkelijker bezoekers ontvangen. Ik wil heel graag aan iedereen laten zien wat ik maak. Ach ja, de één is gek op gamen, en ik op mijn spookhuis. Bijna al mijn zakgeld en het geld dat ik verdien met mijn bijbaantje gaan op aan m'n hobby. Ik ben er altijd mee bezig. Het lijkt me geweldig om er later mijn beroep van te kunnen maken en mijn eigen spookhuis te runnen."

Wie een ruimte voor Floris en zijn loopspookhuis weet en deze tegen een (kleine) vergoeding aan wil bieden, kan contact opnemen met de krant via redactie.wfr@rodi.nl onder vermelding van 'loopspookhuis Floris'. Het liefst in Hoorn, Blokker of Zwaag.

Meer berichten