Nieuw leerwerktraject stoomt werkzoekenden klaar voor baan in horeca

Algemeen
Wethouder Kholoud Al Mobayed, WerkSaam-directeur Marjolijn Dölle en Jeroen de Groot van Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord zien hoe deelnemers groente voor de pasta bereiden.
Wethouder Kholoud Al Mobayed, WerkSaam-directeur Marjolijn Dölle en Jeroen de Groot van Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord zien hoe deelnemers groente voor de pasta bereiden. (Foto: Henk de Weerd)

HOORN - Een nieuw leerwerktraject stoomt werkzoekenden in West-Friesland in enkele maanden klaar voor een baan in de horeca. De gemeente Hoorn, WerkSaam Westfriesland, het Horizoncollege en het WerkgeversServicepunt zijn hiervoor een samenwerking gestart. De eerste deelnemers starten, na een korte opleiding, komende maand in keukens van de lokale horeca.

De horeca kampt met flinke personeelstekorten. Eind 2019 is daarom een nieuw leerwerktraject voor de horeca gestart. Werkzoekenden kunnen na een voorschakelprogramma bij het Horizoncollege direct starten in de lokale horeca. Ze kunnen deelcertificaten behalen, zoals een mbo-praktijkverklaring. Ook biedt de werkgever intensieve begeleiding en komen de deelnemers nog wekelijks terug naar school. Afhankelijk van hun ervaring krijgen ze een aanstelling in de horeca.

Ze leren tijdens het traject onder meer voorbereidende werkzaamheden, recepten aan te passen en gerechten te bereiden met de juiste producten. Ook komen werkzaamheden zoals de keukenadministratie, schoonmaak, onderhoud en het bestellen en opslaan van producten aan bod.

Vrijdag 31 januari kreeg de eerste lichting een van de laatste lessen op het Horizoncollege. Terwijl ze Italiaanse pasta kookten, kregen ze bezoek van de Hoornse wethouder Kholoud Al Mobayed (sociale zaken) en WerkSaam-directeur Marjolijn Dölle. Namens Werkgeversservicepunt Noord-Hollland Noord was Jeroen de Groot aanwezig. "Het is prachtig dat we mensen zo in korte tijd kunnen opleiden voor een baan in de horeca. De horeca staat te springen om extra krachten. Deze mensen zijn ook tot op het bot gemotiveerd om aan de slag te gaan. Een aantal 'heeft' al eerder ervaring opgedaan in hun land van herkomst en dat is duidelijk te zien", zegt Al Mobayed. Marjolijn Dölle vult aan: "Fantastisch, dat een combinatie van talent en motivatie onder regie van een goede begeleiding resulteert in een baan! Samenwerken staat garant voor succes!"

Door deze succesvolle samenwerking zijn gesprekken gestart om soortgelijke trajecten in andere branches op te zetten.