Elivia heeft het naar haar zin in de nieuwe speelotheek in bibliotheek Kersenboogerd. Op de achtergrond Iris de Snaijer, Daphne Spil en Leonie Borgemeester (v.l.n.r.).
Elivia heeft het naar haar zin in de nieuwe speelotheek in bibliotheek Kersenboogerd. Op de achtergrond Iris de Snaijer, Daphne Spil en Leonie Borgemeester (v.l.n.r.). ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Speel-o-theek de Zusjes Hoorn van start gegaan

HOORN - Jarenlang was in wijkcentrum Kersenboogerd speelotheek De Marionet gevestigd. Stichting Netwerk besloot na een aantal evaluaties afgelopen zomer om de prioriteit op andere onderwerpen in de wijk te focussen en de speel-o-theek te stoppen. Dit besluit leidde tot grote teleurstelling bij de vrijwilligers. "We vonden het zó zonde. Er moest gewoon een doorstart komen", blikt vrijwilliger Daphne Spil terug. En dat is haar gelukt. Samen met Leonie Borgemeester, die ook vrijwilliger bij De Marionet was, opende zij 1 februari een nieuwe speel-o-theek in bibliotheek Kersenboogerd: de Zusjes Hoorn.

"We hebben natuurlijk eerst uitvoerig onderzoek gedaan of er nog wel behoefte was aan een speel-o-theek en hoe we die doorstart moesten aanpakken", legt Daphne uit. "Alle tien vrijwilligers van De Marionet waren enthousiast en wilden graag doorgaan. Uiteindelijk kwamen we in contact met speel-o-theek de Zusjes in Heerhugowaard. De moderne uitstraling, hun manier van werken en de online catalogus spraken ons erg aan. We zijn in gesprek gegaan en wat bleek: hun grote droom was om nóg een vestiging te openen. Ze waren dus dolenthousiast. En zo is het balletje gaan rollen."

Perfecte aanvulling

Volgende opdracht voor Leonie en Daphne was het zoeken naar een geschikte locatie. "Na verschillende andere opties bekeken te hebben, kwamen we uit bij de bibliotheek in Hoorn Kersenboogerd. Een toplocatie", benadrukt Leonie. "Net zoals een bibliotheek heeft de speel-o-theek een uitleensysteem. Alles komt hier mooi samen." Iris de Snaijer, coördinator educatie bij Bibliotheek Hoorn, vult aan: "De vraag van Leonie en Daphne kwam precies op het juiste moment, het heeft zo moeten zijn. Wij waren juist bezig om de jeugdafdeling van de bieb anders te gaan inrichten. De speel-o-theek is een perfecte aanvulling op de bibliotheek. Ons streven is om van de bieb een fijne plek te maken, ook voor kinderen. Vroeger moest je hier altijd stil zijn, dat is allang niet meer zo. Een bezoekje aan de bieb moet een positieve ervaring zijn. Kinderen kunnen hier niet alleen lezen, maar ook spelen of andere kinderen ontmoeten. Een multifunctionele accommodatie dus. En de speel-o-theek past prima in dat plaatje."

Donaties

1 februari is de nieuwe speel-o-theek van start gegaan. De officiële opening moet nog gebeuren, die staat gepland op vrijdag 27 maart om 15.00 uur. Iedereen is dan natuurlijk van harte welkom. "We hebben ondertussen al veel steun gekregen, ook uit onverwachte hoek", laat Leonie weten. "Veel donaties in de vorm van nieuw spelmateriaal, hand- en spandiensten, maar ook veel kasten waar we het speelgoed in kwijt kunnen." Daphne: "Op dit moment hebben we vooral nog behoefte aan een grote stellingkast waar we straks het buitenspeelgoed in kunnen zetten. En hoge roldeurkasten zijn ook heel welkom. Natuurlijk zijn we daarnaast op zoek naar speelgoed dat past bij onze visie. Wij richten ons speciaal op speelgoed dat verschillende ontwikkelingsgebieden bij een kind stimuleert. Ook zullen we ons in de toekomst gaan richten op meer volwassen spelmateriaal en materiaal voor mindervalide mensen en dementerende ouderen. Speelplezier hoort daar zéker bij."

Duurzaam

Leonie weet nog dat ze als kind al vaak in een speel-o-theek kwam. "Dat vond ik geweldig, het was voor mij één grote snoepwinkel. Maar behalve dat het gewoon leuk is, draagt een speel-o-theek ook een stukje bij aan duurzaamheid. Veel ouders zullen beamen dat hun huis uitpuilt van het speelgoed. Je koopt iets in de winkel, maar vaak zijn kinderen er na een paar weken op uitgekeken. Bij ons kan je het weer terugbrengen en weer iets nieuws uitkiezen. Bovendien is veel speelgoed behoorlijk prijzig. Door iets bij de speel-o-theek te lenen, kunnen kinderen het speelgoed thuis uitproberen. Beter voor je portemonnee! Het leuke is dat kinderen hier vaak heel ander speelgoed tegenkomen dan in de speelgoedwinkel. Veel van onze spellen bijvoorbeeld zijn daar niet verkrijgbaar. Dit alles sluit heel goed aan bij het duurzame karakter van de bibliotheek waar je ook materialen kunt lenen en terugbrengen."

Vrijwilligers

"Op dit moment runnen we de speel-o-theek met tien vrijwilligers en zijn we drie dagen per week twee uurtjes open. Met meer vrijwilligers zouden we onze openingstijden kunnen verruimen. Dat zou mooi zijn. Wie interesse heeft, kan altijd even bellen of langskomen. In de week van 20 tot en met 25 april organiseren we een collecte voor Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderhulp helpt kinderen en jongeren tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien. Door de organisatie van deze collecte ontvangt de speel-o-theek een kleine bijdrage van de opbrengst. Wie me wil helpen met collecteren voor Nationaal Fonds Kinderhulp, kan contact met ons opnemen."

Lidmaatschap en openingstijden

Interesse in een lidmaatschap van de Zusjes? Inschrijven kan online via de website. Een basislidmaatschap kost 3,75 euro per maand en de inschrijfkosten zijn 7,50 euro. Hiervoor kunnen leden per keer maximaal drie stuks speelgoed voor een periode van drie weken lenen. Verlengen is mogelijk; dat kan via het eigen online account bij speel-o-theek de Zusjes. Openingstijden: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur, vrijdag van 14.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Ook leuk: op de woensdag begint aansluitend, om 15.00 uur, het wekelijkse voorleeskwartiertje in de bieb. Goed om te weten: kinderen tot achttien jaar zijn boetevrij en gratis lid van de bieb. Het adres is Betje Wolfplein 216 in Hoorn. Meer informatie en inschrijven: www.speelotheekdezusjes.nl.

Meer berichten