De Pilspiraten komen ook dit jaar weer met een mooie creatie op de proppen. Van boven naar beneden en van links naar rechts: Esther, Maarten, Richard, Edwin, Robin en Marijke.
De Pilspiraten komen ook dit jaar weer met een mooie creatie op de proppen. Van boven naar beneden en van links naar rechts: Esther, Maarten, Richard, Edwin, Robin en Marijke. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

25e Zwaagse carnavalsoptocht voor De Pilspiraten

ZWAAG - Elk jaar rond oud en nieuw begint het bij carnavalsgroep De Pilspiraten te kriebelen, want dat is voor deze zeven mannen en drie vrouwen hét moment om te beginnen met de bouw van hun carnavalswagen. En met inmiddels 25 jaar ervaring op zak verloopt dat bouwen volgens eigen zeggen als een goed geoliede machine. "Zet ons bij elkaar en we zijn een handig team samen", lacht Maarten Bennis (38). "En wat is er mooier dan met je vrienden samen iets moois neer te zetten en samen zo'n prachtig feest te vieren? Met wat gein en lol en een biertje erbij proberen we elk jaar weer het beste uit onszelf te halen." De Zwaagse carnavalsoptocht, dit jaar zondag 23 februari, is uitgegroeid tot een van de grootste dag-evenementen van de kop van Noord-Holland en misschien wel de mooiste carnavalsoptocht van boven de rivieren. Zo'n vijftigduizend toeschouwers zien een bonte stoet van prachtige praalwagens en andere doldwaze creaties aan zich voorbijgaan door de straten van Zwaag.

De grote voorpret begint al in november als de vrienden hun eerste vergadering hebben. Maarten: "Hoe we aan onze ideeën komen? Tja, we kijken uiteraard veel op internet en doen daar inspiratie op. Daar geven we dan onze eigen draai aan. 'Dat kunnen wij beter' is dan vaak onze gedachte. Ook benaderen we rond november onze vaste sponsors. Die zijn voor ons heel belangrijk; een mooie creatie bouwen kost nu eenmaal wat centen." In 1996 deden De Pilspiraten, toen jochies van gemiddeld zestien jaar, voor het eerst als loopgroep mee aan de optocht met 'Carnaval slaat in als een bom'. "De jaren daarna deden we steeds mee met de wagens. We hadden de smaak goed te pakken. Hoogtepunt was toch wel onze creatie van De Snorkels in 2007: 'Met carnaval zijn wij diep gezonken'. Prachtig was dat", blikt Robin de Lange (41) terug. "Daarmee haalden we een derde plek. Trots als een pauw natuurlijk."

Mol

In 2010 bouwden De Pilspiraten hun laatste wagen. Sinds 2011 doen ze steevast mee als loopgroep. "Ondertussen hebben de meeste van ons kinderen gekregen en ja, dan heb je toch wat minder tijd om zo'n grote wagen te bouwen. Toch gaan we er elk jaar voor honderd procent tegenaan. We willen gewoon iets goeds neerzetten. Onze kracht ligt in de gein", benadrukt Maarten. "We bedenken er altijd een leuke act bij. En het is natuurlijk geweldig als je dan ziet dat dat aanslaat bij het publiek. Wanneer mensen lachen om jouw creatie én om je act, dan geeft dat een heel goed gevoel. Die waardering van het publiek is heel belangrijk." Twee keer haalden De Pilspiraten een eerste plek: in 2017 met hun JP Coen-creatie en vorig jaar met de Brexit-bus. En ook met de zogenaamde 'Goinprijs' ging de groep er al twee keer vandoor: in 2013 met de groene soldaatjes en in 2015 met het synchroonzwemmen. Ook dit jaar hoopt de groep weer hoge ogen te gooien. 'Voor carnaval komt hij uit zijn hol, dus meppen maar die mol' is de slogan. "Mensen uit het publiek krijgen een opblaasbare hamer in hun hand en mogen lekker meedoen."

Politiebegeleiding

Het gebrek aan grote schuren in Zwaag blijkt ook voor De Pilspiraten een terugkerend probleem te zijn. Hoewel ze nu al zo'n twaalf jaar hun vaste bouwplek hebben in de schuur van Theo en Pieter Beerepoot aan de Dorpsstraat, hebben ze in die 25 jaar heel wat schuren van binnen gezien. "In totaal wel een stuk of acht denk ik", lacht Maarten. "We hebben zelfs een keer op Hoorn 80 gebouwd. Onder politiebegeleiding kwamen we toen met onze wagen naar Zwaag toe." De laatste jaren rijden De Pilspiraten met hun creatie al de dag voor de optocht naar de brandweerkazerne aan de Oude Veiling. Daar worden de puntjes op de i gezet en oefenen de vrienden en vriendinnen hun act. "De dag van de optocht is de mooiste dag van het jaar", glundert Robin. "Als ik dan 's morgens vroeg op de fiets stap op weg naar het veilingterrein, voel ik de spanning in de lucht hangen. Je weet: er gaat straks iets gebeuren! Het is en blijft gewoon een prachtig feest. En of je nu wel of niet van carnaval houdt, die optocht móet je gewoon een keer gezien hebben."

Stemmen

Kom de creatie van De Pilspiraten, en natuurlijk de vele andere deelnemers, zondag 23 februari bewonderen. De start is om 13.00 uur vanaf industrieterrein de Oude Veiling. Zwaag is deze dag het beste bereikbaar vanaf de N307. Parkeren kan op industrieterrein Westfrisia. Kijk voor meer informatie en de route van de optocht op www.carnavalzwaag.nl. Let op: De Pilspiraten lopen met nummer 29 mee. "Daarnaast willen wij iedereen die komt kijken oproepen om te stemmen voor de Publieksprijs en de Goinprijs. Gewoon doen!" Wie nieuwsgierig is naar de uitslag van de optocht, kan 23 februari rond 19.30 uur terecht op www.carnavalzwaag.nl. De prijsuitreiking is op deze website live te volgen. Meer weten over De Pilspiraten? Houd dan hun Facebookpagina in de gaten!

Meer berichten