Anita Laan is verpleegkundige op IC van Dijklander Ziekenhuis

Algemeen
Anita:
Anita: "We zullen onze energie waarschijnlijk hard nodig hebben de komende weken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit aankunnen met elkaar." (Foto: aangeleverd)

HOORN - Nu het aantal opgenomen patiënten met corona in het Dijklander Ziekenhuis dagelijks toeneemt, start het ziekenhuis met maatregelen om de inzet van medisch specialisten en verpleegkundigen zo goed mogelijk te verdelen. "We doen er alles aan om elke patiënt bij ons de beste zorg te geven", vertelt Anita Laan (34), die als verpleegkundige op de intensive care in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn werkt.

"Ook in het Dijklander liggen patiënten met het coronavirus", laat Anita weten. "Daarnaast hebben we patiënten liggen waarvan nog niet zeker is of zij corona hebben, omdat we daarvan de testuitslagen nog niet hebben. Ik kan niet zeggen hoe het met deze patiënten gaat, maar de mensen die op de intensive care liggen zijn over het algemeen ernstig ziek, of ze nu corona hebben of een andere opname-indicatie."

Duidelijk protocol

In het Dijklander Ziekenhuis wordt er alles aan gedaan om zowel de patiënten als het personeel zo goed mogelijk te beschermen. "Er is een duidelijk protocol, dat ook regelmatig wordt herzien als de situatie verandert", legt Anita uit. "Elke dag krijgen we updates met nieuwe maatregelen en de stand van zaken. Op de intensive care op locatie Hoorn hebben wij normaal gesproken acht beademingsmogelijkheden. Deze beademingsmogelijkheden hebben we nu fors uitgebreid, zodat we in geval van nood kunnen opschalen. Hiervoor zijn ook duidelijke regels en stroomdiagrammen. Als je kijkt naar de maatregelen die genomen worden bij het verplegen van ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care, zijn hier ook hele strikte regels en veiligheidsmaatregelen getroffen. We werken in isolatie en dragen beschermingsmiddelen, zoals overschorten, mondkapjes en spatbrillen. Uiteraard zijn er strikte hygiënemaatregelen bij het betreden en verlaten van deze kamers. Persoonlijk voel ik mij daar veilig bij; ik ben niet bang om zelf besmet te worden."

Vertrouwen

Patiënten die verdacht worden van of besmet zijn met het coronavirus en dus zijn opgenomen in isolatie, mogen geen bezoek ontvangen. "Dit is om de bezoekers zelf en het personeel te beschermen. Dit kan voor de patiënt en de bezoeker best lastig zijn en dat gaat me aan het hart. Maar we doen er alles aan om ieders dierbare zo goed mogelijk te verzorgen. Het is tot nu toe werkbaar, maar we staan nog maar aan het begin van deze periode. We zullen onze energie waarschijnlijk hard nodig hebben de komende weken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit aankunnen met elkaar."

Saamhorigheid

"Op dit moment zijn onze voorraden op peil, maar we verwachten een grotere toestroom van patiënten, waardoor we continu bezig zijn om dit ook zo te houden", gaat Anita verder. "Er dreigen met name tekorten te ontstaan aan mondmaskers (chirurgische maskers en FFP1 en FFP2, red.), beschermings- of vuurwerkbrillen en disposable isolatiejassen. Als mensen hier nog iets van hebben liggen, kunnen ze dit zowel in Hoorn als in Purmerend doneren in een bak bij de receptie. Heel veel mensen hebben ook al spullen gebracht en aangeboden. Ontzettend lief. In deze tijd merk je wel een enorm gevoel van saamhorigheid, ook onder de collega's. Iedereen is welwillend om elkaar te helpen en bijvoorbeeld extra diensten te draaien. Dat is heel fijn. Hoewel ik het best spannend vind hoe het coronavirus verder gaat verlopen, ga ik nog altijd met evenveel plezier naar mijn werk. We hopen dat we het coronavirus snel de baas kunnen zijn. We zetten onze schouders eronder en gaan ervoor."