Mondkapjesactie West-Friese ondernemers komt op stoom

Algemeen
Er dreigt een ernstig tekort aan mondkapjes in Nederland.
Er dreigt een ernstig tekort aan mondkapjes in Nederland. (Foto: Pixabay)

HOORN - De teller op de website doneereenmondkapje.nl naderde op 26 maart de 150.000 euro. Een groot succes voor een initiatief dat slechts enkele dagen eerder door West-Friese ondernemers in het leven werd geroepen. Dit is nog maar het begin, verzekeren de initiatiefnemers. De nood is hoog. Er zijn miljoenen mondkapjes nodig. Die gaan we halen als iedereen zo gul blijft geven.

"De actie wordt enorm goed opgepikt, door het bedrijfsleven en de media", bevestigt Sun Walenkamp, woordvoerder van Doneer een Mondkapje. "Iedereen werkt belangeloos mee. Denk aan Deen supermarkten met een speciale inzamelingsactie, aan mediabedrijven als Q Music, Slam FM of CS Media of bekende Nederlanders als Najib Amali en Yes-R. Of neem Action, dat 100.000 mondkapjes doneert én het transport voor haar rekening neemt. Dat helpt ons enorm. Maar het is nog lang niet genoeg!"

Dreigend tekort

Er dreigt een ernstig tekort aan mondkapjes in Nederland. Ter illustratie: iedere patiënt verbruikt per dag gemiddeld 20 mondkapjes. Iedere verpleegkundige verbruikt per dienst 10 mondkapjes. De gecertificeerde mondkapjes die de organisatie in China inkoopt, kosten 1,50 euro per stuk. Walenkamp: "Eén verpleegkundige en één patiënt verbruiken per dag voor 45 euro aan mondkapjes. Als je leest welke mails wij van ziekenhuizen en instellingen ontvangen, begrijp je waarom wij volle bak moet blijven gaan:

Regionaal ziekenhuis: "Ik hoor zojuist dat de voorraad hier in het DLZ heel hard gaat. Het gaat dus knijp worden…" Zonnehuis Groep Amstelland: "Onze locaties hebben een tekort aan beschermingsmiddelen. Wij willen ook families in de gelegenheid stellen om afscheid te nemen…" Kraamzorgorganisatie Amsterdam: "Een donatie zou fantastisch zijn, zodat we ook pas bevallen moeders met corona zorg kunnen bieden…"

Uiteraard worden er vragen gesteld over de mensen achter de organisatie van Doneer een Mondkapje. Wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met de overheid? Sun Walenkamp: "Wij hebben korte lijnen met de overheid. Logisch, je kunt niet zomaar medische producten importeren. Maar wij houden zelf het initiatief. Wij hebben als ondernemers kortere lijnen met onze leveranciers in China en gaan voor resultaat. Boter bij de vis. Bovendien: de toekomst is ongewist, zeker op politiek terrein. Daarom kunnen we er met z'n allen maar beter voor zorgen dat wij tijdig zoveel mogelijk mondkapjes in huis hebben."

Neem voor meer informatie contact op met Sun Walenkamp: 06-24282053.