Muriel Buis start petitie voor openstelling de Wijzend in Zwaag

Algemeen
Muriel voor een gesloten poort van zwembad de Wijzend.
Muriel voor een gesloten poort van zwembad de Wijzend. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ZWAAG - Zwembad de Waterhoorn in Hoorn opende woensdag 13 mei weer haar deuren. Ook het buitenbadje voor kleine kinderen met ligweide gaat open. Wie wil komen zwemmen, moet wel van tevoren bellen. Buitenbad De Wijzend in Zwaag blijft voorlopig nog gesloten. Deze keuze blijkt voor veel mensen onbegrijpelijk. Op de Facebook-pagina van Optisport de Wijzend is de discussie losgebarsten. Ook Muriel Buis uit Zwaag kan de beslissing van Optisport niet begrijpen. Daarom startte zij 17 mei een online petitie om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Deze wil zij binnenkort bij de gemeente Hoorn aanbieden.

Optisport heeft met de gemeente Hoorn overlegd hoe de zwembaden tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk open kunnen. Alle opties zijn hierin besproken. Optisport laat op haar website weten dat het vanwege veiligheid en hygiene nog niet mogelijk is om De Wijzend open te stellen. Op de site staat te lezen: het is lastig om buiten de anderhalve meter-regel en RIVM-maatregelen voor onder meer hygiëne en ontsmetting te handhaven. Hier kan eerst ervaring mee worden opgedaan bij binnenbaden. De gemeente en Optisport kijken later of openstelling mogelijk is.

Duidelijkheid

Muriel: "Dit valt niet te rijmen met het feit dat andere buitenbaden in de regio wél zeggen open te gaan met de gepaste RIVM-maatregelen. Daar zijn banenzwemmers en doelgroepen gewoon welkom. Waarom zou dit bij de Wijzend niet mogelijk zijn? Naar mijn idee kan je juist in een buitenzwembad afstand houden. Ook het argument dat het zwembad vanwege de hygiene niet open kan gaan, begrijp ik niet. In een binnenbad heb je daar ook mee te maken en daar kan het blijkbaar wél? De Wijzend betekent ontzettend veel voor onze regio. Kinderen staan weer te springen om lekker buiten een duik in het zwembad te nemen. Zeker nu de verwachting is dat veel mensen de zomervakantie thuis doorbrengen. En juist nu we weer buiten mogen sporten, zou de Wijzend daar dé aangewezen plek voor zijn. Niet alleen ik, maar ook veel andere mensen in Zwaag hebben het vermoeden dat het financiele aspect bij deze beslissing een grote rol speelt en dat de Wijzend uiteindelijk gesloten wordt. Misschien is dit niet het geval, maar door deze beslissing krijg ik dat gevoel wél. Daarom is het belangrijk dat Optisport hier duidelijkheid over geeft."

Reactie Optisport

West-Friesland op Zondag vroeg Optisport om een reactie te geven op de petitie. "Als eerste reageer ik op het gerucht dat de Wijzend misschien gesloten zou worden", aldus locatiemanager Jakko Jan Leeuwangh. "Optisport heeft in 2016 een contract getekend waarin staat dat de Wijzend tien jaar lang geëxploiteerd moet worden. Aan dat contract moet en zal Optisport zich houden. Dan de vraag waarom de Wijzend niet open gaat voor banenzwemmers en doelgroepen. Mensen begrijpen niet waarom het wel kan in de Waterhoorn. Het beleid vanuit de regering van de afgelopen weken gaf voor de zwembaden onvoldoende duidelijkheid. Daarom bleven alle baden van Optisport gesloten. Toen bekend werd dat ook binnenbaden open konden, is door Optisport in nauw overleg met de gemeente een plan opgesteld om zo snel mogelijk weer op te starten. Dat zou gebeuren in de Waterhoorn omdat we daar binnen enkele dagen het water en de temperatuur op orde konden hebben. We waren 'startklaar'. Gemeente Hoorn heeft nu eenmaal de luxe dat er twee zwembaden op fietsafstand van elkaar beschikbaar zijn. We kunnen nu kijken hoe het gaat in de Waterhoorn omtrent de anderhalve meter-samenleving en daar lering uit trekken. Ook de ervaringen uit de rest van het land nemen we mee in een plan voor de komende tijd. Op basis daarvan gaan we bepalen hoe het plan van aanpak er voor de Wijzend uit gaat zien." Jakko benadrukt: "Ik begrijp echt wel dat mensen graag zoals altijd in de zomermaanden in de open lucht hun baantjes willen trekken. Wij waren met de Wijzend ook het allerliefst open gegaan eind april. Maar in deze moeilijke tijd waarin het land op zijn kop staat is het van belang dat er goed onderbouwde keuzes worden gemaakt. Er is in Hoorn gekozen voor maximale veiligheid en dat op voorlopig één locatie en van daaruit stapje voor stapje opbouwen."

Wie de petitie 'Zwembad de Wijzend Zwaag moet open' wil tekenen, kan terecht op www.petities.com/zwembad_de_wijzend_zwaag_moet_open