1 juni: dag van het kind

Algemeen
Leergeld vindt dat alle kinderen moeten kunnen meedoen aan activiteiten binnen en buiten school.
Leergeld vindt dat alle kinderen moeten kunnen meedoen aan activiteiten binnen en buiten school. (Foto: Pixabay)

REGIO - 1 juni is internationaal uitgeroepen tot dag van het kind. Van elke negen kinderen in Nederland groeit er één op in een gezin waar onvoldoende geld is voor soms de 'gewoonste' dingen: een fiets, een laptop, schoolreisje, contributie voor een sport of voor sportkleding, deelnemen aan cultuur zoals dansen of muziek. In elke schoolklas zitten dus wel enkele kinderen die niet met hun leeftijdsgenootjes mee kunnen doen.

Leergeld vindt dat álle kinderen moeten kunnen meedoen aan activiteiten binnen en buiten school. Want: 'nu meedoen is straks meetellen!' Wanneer het nodig is springt Stichting Leergeld financieel bij. De stichting sluit graag aan bij de dag van het kind en vraagt aandacht voor de positie van kinderen die niet mee kunnen doen aan zaken die eigenlijk vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Zij hebben de steun van ons allen nodig!

Aanvraag

Stichting Leergeld West-Friesland ondersteunt kinderen in de schoolleeftijd (vier tot achttien jaar) in de zeven oostelijke gemeenten van West-Friesland. In 2019 zijn bijna duizend kinderen geholpen. Dat werkt als volgt: wanneer een gezin moeite heeft om rond te komen en daardoor de kosten voor deze gewoonste dingen niet kan betalen, kunnen de ouders een aanvraag doen bij Leergeld. Een goed opgeleide intermediair komt bij het gezin langs om te beoordelen of het gezin aan de Leergeld-normen voldoet (in coronatijd gaat dit digitaal). Als dat zo is, dan neemt Leergeld de kosten voor zijn rekening.

Vrijwilligers

Leergeld wordt voor zeventig procent van de kosten gesubsidieerd door de betreffende gemeenten. De overige dertig procent moet worden opgebracht door sponsoring. Gelukkig weten veel bedrijven, verenigingen, kerkgenootschappen, serviceclubs en individuen de stichting op dat vlak te vinden. Leergeld West-Friesland werkt uitsluitend met vrijwilligers, zodat al het geld wordt besteed aan het doel: zorgen dat kinderen niet buitengesloten worden.

Leergeld is te bereiken via de website: www.leergeldwestfriesland.nl. Mailen kan ook: info@leergeldwestfriesland.nl .Telefoon: 0229-706800. Of per brief: Leergeld West-Friesland, Postbus 2067, 1620 EB Hoorn.