Kringloopwinkel Dromehof Zwaag vanaf juni weer vijf dagen geopend

Algemeen
Helemaal vooraan Entenie Kleerekoper. Hij en de vrijwilligers in de winkel zijn er weer helemaal klaar voor.
Helemaal vooraan Entenie Kleerekoper. Hij en de vrijwilligers in de winkel zijn er weer helemaal klaar voor. (Foto: vincentdevriesfoto.nl )

ZWAAG - Na een moeilijke periode doet kringloopwinkel Dromehof in Zwaag langzaam weer de deuren open voor bezoekers. Vanaf juni is de winkel elke woensdag tot en met zondag weer geopend op De Oude Veiling 22 in Zwaag. Oorspronkelijk zou de winkel na een grote verbouwing feestelijk worden heropend op 1 april, maar de winkel kreeg te maken met de Covid-19-maatregelen tijdens de werkzaamheden. Hierdoor bleven veel vrijwilligers thuis en duurde de verbouwing een maand langer dan gepland.

Intussen kreeg Dromehof ook regelmatig te maken met het storten van grof afval in de steeg achter de kringloopwinkel. De kosten voor het afvoeren van grof afval lopen hierdoor enorm op. Een beroep op de gemeente Hoorn en de politie en handhaving bood geen oplossing. "We staan er alleen voor", zegt Entenie Kleerekoper, oprichter van Stichting Dromehof. "Maar wij zijn wel wat gewend, want op subsidies en steun hoeven we ook niet te rekenen vanuit de gemeente Hoorn. Het probleem met grof afval speelt al jaren. In oktober 2019 is er een motie ingediend om de kringloopwinkels te ondersteunen door hen te laten storten als particulier. Tenslotte gaat het ook om particulier afval. Maar in de raadsbrief, ondertekend door de burgemeester, laat de gemeente Hoorn weten dat wij ons grof afval bij Noppes kunnen storten."

In deze brief is onder meer het volgende te lezen: 'De kringloopwinkels is geadviseerd om een samenwerking aan te gaan met kringloopwinkel Noppes en goederen, die niet verkoopbaar blijken, uit te ruilen met Noppes en vice versa. Het kan best zijn dat bepaalde goederen bij een andere kringloopwinkel wel verkocht worden. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken, kunnen de goederen bij Noppes gestort worden. Noppes heeft een overeenkomst met HVC, omdat Noppes aan een aantal voorwaarden voldoet, die maken dat we regie houden en transparantie creëren op de keten.' Entenie: "Uiteraard zit Noppes hier niet op te wachten! Nu moet dit onderwerp wéér onder de aandacht gebracht worden."

Rick Molenkamp, voorman meubelen bij Noppes in Beverwijk, beaamt dat er een overeenkomst is met HVC, maar dat geldt alleen bij het ophalen van complete inboedels bij mensen thuis. "Wanneer wij een inboedel ergens ophalen, en dertig procent daarvan blijkt onverkoopbaar, dan brengen wij dat deel naar de HVC. We zien dit ook als een stukje klantvriendelijkheid. Maar mensen die bij ons onverkoopbare spullen komen brengen, verwijzen wij ook netjes door naar HVC. Die kunnen ze in ieder geval niet bij ons kwijt. Ik vind deze situatie heel vervelend voor de kringloopwinkel. Ze zullen toch opnieuw met de gemeente in gesprek moeten gaan denk ik."

Verkoopbare spullen welkom

Ententie gaat verder: "We willen mensen vragen zich te melden voordat ze spullen plaatsen en dat ze dit doen tijdens onze openingstijden. Spullen die buiten de openingstijden worden neergezet, blijven helaas te lang staan waardoor er ook een ander probleem ontstaat: diefstal. We zien nu continu mensen voorbij komen die er niets te zoeken hebben en soms zo brutaal zijn om door de spullen te struinen. Dozen, tassen en zakken worden opengescheurd en losse spullen waaien over straat. Soms regent het ook nat en moeten we een deel weggooien of veel schoonmaken. Mensen die we op diefstal betrappen geven we aan bij de politie. In sommige gevallen kan dit leiden tot een winkelverbod en een boete van 181 euro. Inmiddels zijn er ook buiten camera’s opgehangen om de boel in de gaten te houden. Nu is het wel zo dat de meningen kunnen verschillen over wat verkoopbaar is. Een eettafel met beschadigd blad of eetkamerstoelen half geschilderd en beschimmeld? Wij hebben helaas geen tijd en niet genoeg mensen om dit allemaal op te knappen. Ook is het niet rendabel want een potje verf kost meer dan de prijs die we vragen voor een set stoelen. Alstublieft, al is het goed bedoeld, schenk dit soort artikelen niet aan de kringloopwinkels, tenzij overleg heeft plaatsgevonden."

Steun

Dromehof is een non-profit-organisatie die met de opbrengsten van de winkel activiteiten organiseert voor hulpbehoevende ouderen in de West-Friesland. Verkoopbare spullen zoals huisraad, kleding, elektronica en andere kleine spulletjes zijn altijd welkom. Momenteel kan er helaas niet worden opgehaald door gebrek aan vrijwilligers. Er worden dus nog extra vrijwilligers gezocht, ook voor het sorteren van kleding.

Kijk voor meer informatie op www.dromehof.nl