Theater Het Pakhuis wil door via crowdfunding

Algemeen
Iedereen die Theater Het Pakhuis een warm hart toedraagt en graag wil dat het podium haar plannen kan realiseren, kan een donatie doen.
Iedereen die Theater Het Pakhuis een warm hart toedraagt en graag wil dat het podium haar plannen kan realiseren, kan een donatie doen. (Foto: Ruud Borra)

HOORN - Ook in de anderhalvemeter-samenleving wil Theater Het Pakhuis in Hoorn een podium blijven bieden aan talent van nu en morgen. De afgelopen weken is daarom een doortimmerd plan bedacht voor noodzakelijke aanpassingen van zaal, foyer en kantoor. Maar ook voor de inrichting van een online theater waarmee je thuis via een stream op YouTube live de voorstelling in de theaterzaal kunt volgen. Om deze plannen te kunnen realiseren start Theater Het Pakhuis een crowdfund.

Theater Het Pakhuis geeft al dertig jaar de ruimte aan talent om te schitteren op hun podium. "Daar willen we heel graag mee doorgaan, ook in coronatijd", vertelt directeur/programmeur Janine Slijkhuis enthousiast. "Maar de anderhalvemeter-maatregel heeft een grote impact op ons theater. Zo moeten we onze zaal, foyer en kantoor helemaal anders gaan inrichten om deze veilig te maken en toch de gezellige Pakhuissfeer te behouden."

Zaal 2

Het mag duidelijk zijn dat deze aanpassingen gevolgen gaan hebben voor het aantal bezoekers. "Straks kunnen nog maar veertien mensen de voorstellingen op de traditionele manier bijwonen", rekent Janine voor. "Dat is ontzettend jammer, in de eerste plaats natuurlijk voor al die talentvolle artiesten die in onze zaal juist meters willen maken voor publiek. Maar ook voor ons als theater, omdat we op die manier veel minder omzet uit de kaartverkoop kunnen halen. Daarom heeft een aantal van onze technici een online theater opgezet. Als je na de heropening een van onze voorstellingen wilt zien, krijg je bij het online reserveren straks twee mogelijkheden. Je kunt fysiek in theater aanwezig zijn, in onze Zaal 1. Maar zit die vol, dan kun je boeken voor de livestream van die voorstelling die je thuis kunt bekijken. Dat noemen wij Zaal 2."

Crowdfunding

Om dit allemaal te realiseren zijn allerlei materialen nodig. "Het publiek op onze tribune gaat meer ruimte krijgen die we sfeervol willen inrichten met leuke accessoires uit bijvoorbeeld kringloopwinkels", schetst Janine. "Op die zelfde manier gaan we op zoek naar comfortabelere stoelen. Maar ook voor Zaal 2 moeten we spullen aanschaffen. Bijvoorbeeld een nieuwe computer met de nodige soft- en hardware en camera’s die geschikt zijn voor het vastleggen van theaterlicht. Want we willen wel goede kwaliteit bieden." Geld om dit allemaal te bekostigen, heeft het theater niet. "Zeker niet nu we bijna drie maanden geen inkomsten hebben gehad, omdat we noodgedwongen gesloten waren", verduidelijkt Janine. "Daarom zijn we gestart met een crowdfunding via het platform Voordekunst, om zo het benodigde geld bij elkaar te krijgen."

Bedankjes

Iedereen die Theater Het Pakhuis een warm hart toedraagt en graag wil dat het podium haar plannen kan realiseren, kan een donatie doen. "We zijn enorm blij met iedere gift, daarom hebben we een aantal originele manieren bedacht om de gulle schenkers te bedanken", vertelt Janine. "Afhankelijk van de hoogte van je donatie krijg je bijvoorbeeld een persoonlijke videoboodschap van een artiest die regelmatig bij ons op het podium staat, of je bent welkom als VIP-gast bij een van onze voorstellingen. Maar de mooiste ‘tegenprestatie’ die we kunnen bieden, is natuurlijk het openhouden van ons theater. We hopen dan ook met heel ons hart dat we het benodigde geld zullen ophalen en roepen alle fans van Het Pakhuis op om te geven!"

De crowdfunding van Theater Het Pakhuis is te vinden via www.voordekunst.nl/projecten/10565-theater-het-pakhuis-gaat-door