About a Jacket veilt unieke jas in Hoorn

Algemeen
De bijzondere jas die Samira uit Eritrea op de foto aan heeft, wordt nu voor het goede doel geveild.
De bijzondere jas die Samira uit Eritrea op de foto aan heeft, wordt nu voor het goede doel geveild. (Foto: Jamila Chamach)

HOORN - Iedereen die door Hoorn rijdt, kan 'm tot en met 28 juni op de grote digitale billboards zien: de portretfoto van vluchtelingvrouw Samira om aandacht te vragen voor vluchtelingen over de hele wereld. De foto werd gemaakt door fotografe Jamila Chamach in het kader van Wereldvluchtelingendag dat elk jaar op 20 juni plaatsvindt. De bijzondere jas die Samira uit Eritrea op de foto aan heeft, wordt nu voor het goede doel - borduuratelier About a Jacket - geveild.

De foto, die Jamila in het Westfries Museum maakte, was ontstaan vanuit een samenwerkingsproject van VluchtelingenWerk en About a Jacket, een borduuratelier voor vluchtelingvrouwen. De jas die Samira op de foto draagt, is tijdens de corona-lockdown thuis geborduurd door verschillende vluchtelingvrouwen uit onder andere Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran, Somalië, Palestina en Jemen. Elke vrouw heeft een motief geborduurd dat kenmerkend is voor haar geboorteland. "Verder hebben we gekozen voor de typisch Nederlandse kleur oranje en de jas zelf is het symbool voor bescherming. Iets wat vluchtelingen heel hard nodig hebben", legt Marilou Evelo van About a Jacket uit.

Jas te zien in Expoost

De handgeborduurde wollen wikkeljas is een unicum. De mantel is gemaakt in maat 40, gevoerd met roze satijn en heeft steekzakken. Zowel de mouwen als de strikceintuur zijn volledig geborduurd. De lengte van de mantel is 1.20 meter. De prachtige jas is vanaf 26 juni vanaf 14.00 uur te bewonderen in Expoost, Roode Steen 15 in Hoorn. De mantel staat daar tot en met zondag 5 juli op een podium met tekst en uitleg erbij over de veiling. Belangstellenden kunnen via de Facebookpagina van About a Jacket een bod uitbrengen. Bij de jas zit een certificaat met de foto van Samira en de namen van de borduursters en naaisters. Bieden kan vanaf 260 euro. Marilou: "De materiaalkosten waren honderd euro en de zestien vrouwen die eraan meewerkten hebben ieder tien euro gekregen. De mantel is echt uniek!" De opbrengst van de veiling is geheel bestemd voor stichting About a Jacket.

Wie de jas in Expoost komt bewonderen, kan meteen ook genieten van de expositie 'Inktspot' met de honderd beste politieke cartoons van 2019. Daarnaast heeft Expoost een prachtige beeldentuin. De toegang is gratis. Openingstijden: woensdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur.